Alexej Pyško

Alexej Pyško

Datum narození: 6. 7. 1956
Místo narození: Ostrava
Profese: herec a dabér
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Pokud půjdete v Česku po ulici a budete mít dojem, že právě promluvil Bruce Willis, vězte, že je na blízku Alexej Pyško, díky jehož hlasu mluví hollywoodská hvězda i česky.

Český filmový a divadelní herec a dabér Alexej Pyško se narodil v Ostravě, kde také studoval na havířovském gymnáziu. Po úspěšném ukončení gymnázia vystudoval DAMU a začoval se věnovat hraní v divadle. Jeho prvním angažmá bylo účinkování v divadle v Českém Těšíně a poté v Ostravě (1980–1988). Pak byl členem činohry Národního divadla, kde si zahrál například i v Sluhovi dvou pánů, souběžně zastával pozici šéfa činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci a v roce 2006 se stal Alexej Pyško uměleckým ředitelem pražského divadla Palace Theatre.

Alexej Pyško se poprvé se objevil před kamerou v roce 1978 v televizním filmu Slečna Rajka. Následně byl obsazován především do televizních filmů, pohádek a seriálů. K těm nejznámějším patří Kdo probudí Pindruše...?, My všichni školou povinní, Vrchní, prchni!, Nesmrtelná teta nebo Expozitura.

Českému televiznímu divákovi je Alexej Pyško především znám jako dabér. Nejvíce je spjat s hollywoodským drsňákem Brucem Willisem, kterému hlas propůjčil v naprosté většině jeho snímků. Namluvil i postavu policisty Billyho Rosewooda v podání Judge Reinholda v trilogii Policajt v Beverly Hills.

Na počátku své kariéry působil v divadlech v Českém Těšíně a Ostravě. 

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Myšička
Martin Myšička
zobrazit profil Vladimír  Černohorský
Vladimír Černohorský
zobrazit profil Peter Krause
Peter Krause
zobrazit profil Florence Hunt
Florence Hunt
zobrazit profil Mark Wahlberg
Mark Wahlberg
zobrazit profil Jozef Kroner
Jozef Kroner
zobrazit profil Renata Olárová
Renata Olárová
zobrazit profil Becki Newton
Becki Newton