Vladimír Špidla

Datum narození: 22. 4. 1951
Místo narození: Praha
Profese: politik ČSSD, 4. předseda vlády, 12. šéf strany
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Vladimír Špidla, který byl premiérem či evropským komisařem, chtěl pomoci svým kolegům setrvat ve Sněmovně. Strana ale ve volbách 2021 pohořela.

Po maturitě Vladimír Špidla studoval obor historie a prehistorie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mj. jako archeolog či dělník na pile, byl zaměstnancem mlékárny a skladu stavebnin. Angažoval se v ochraně přírody.

VLADIMÍR ŠPIDLA SE PUSTIL DO MILOŠE ZEMANA

Po Sametové revoluci 1989 byl Vladimír Špidla ředitelem Úřadu práce v Jindřichově Hradci a jedním ze zakládajících členů ČSSD.

V březnu 1997 se Vladimír Špidla stal statutárním místopředsedou ČSSD, to již jako poslanec, jímž byl zvolen ve volbách 1996.

Od července 1998 Vladimír Špidla čtyři roky zastával post ministra práce a sociálních věcí. Od prosince 1999 do února 2000 řídil i resort zdravotnictví.

V roce 2000 Vladimír Špidla zavinil dopravní nehodu a způsobil škodu 30 tisíc korun. Naštěstí při ní nebyl nikdo zraněn.

V dubnu 2001 Vladimír Špidla povýšil na předsedu strany. Jím byl do roku 2004, kdy jej vystřídal Stanislav Gross, stejně jako na postu premiéra. V čele kabinetu Vladimír Špidla stál od 2. července 2002 do 4. srpna 2004.

Od listopadu 2004 do února 2010 byl Vladimír Špidla evropským komisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Podařilo se mu mj. prosadit zkrácení lhůt pro přístup nových členských zemí na pracovní trh většiny původních států EU.

Ve volbách 2010 Vladimír Špidla neuspěl s kandidaturou do Senátu za obvod č. 10 - Český Krumlov. Postoupil sice do druhého kola, ale v něm jej porazil obhájce mandátu Tomáš Jirsa (ODS).

Po parlamentních volbách 2013 se o Vladimíru Špidlovi spekulovalo jako o ministru práce a sociálních věcí ve vznikající vládě Bohuslava Sobotky. Tyto dohady nevyšly. Poté byl v letech 2014 až 2017 vedoucím Odboru poradců a poradkyň předsedy vlády, který působí v rámci Úřadu vlády ČR.

Vladimír Špidla je držitelem Řádu čestné legie za zásluhy o rozvoj česko-francouzských vztahů a podporu evropské integrace.

Do parlamentních voleb 2021 se Vladimír Špidla rozhodl jít, aby pomohl ČSSD v čele s Janem Hamáčkem nadále setrvat v dolní komoře. Jeho snaha byla marná, strana se totiž do Sněmovny vůbec nedostala.

O VLADIMÍRU ŠPIDLOVI ČTĚTE ZDE>>

Někdejší vrcholný politik Vladimír Špidla je podruhé ženatý. Dvě děti má z prvního manželství a další dvě vyženil.

 

 

 

Články o celebritě

Nerudovou naštvalo okopávání kotníků. Navrhne nástupce Jourové STAN sám, nebo i s Piráty? Nerudovou naštvalo okopávání kotníků. Navrhne nástupce Jourové STAN sám, nebo i s Piráty? Kdo rozhodne o nástupci eurokomisařky Věry Jourové? Původně se zdálo, že volba připadne v pětikoalic... číst článek
Babiš urážel Fialu i manželku Stanjury. Po hádkách schválila Sněmovna rozpočet 2024, na tahu Pavel Babiš urážel Fialu i manželku Stanjury. Po hádkách schválila Sněmovna rozpočet 2024, na tahu Pavel Sněmovna ve středu schválila vládní návrh státního rozpočtu na rok 2024 se schodkem 252 miliard koru... číst článek
Kdo místo Jourové? Adepta na eurokomisaře budou vybírat se STAN i Piráti, tvrdí Richterová Kdo místo Jourové? Adepta na eurokomisaře budou vybírat se STAN i Piráti, tvrdí Richterová Budoucího českého eurokomisaře mají navrhnout Piráti se Starosty a nezávislými (STAN), řekla v pořad... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Doubrava
Jaroslav Doubrava
zobrazit profil Radek Zlesák
Radek Zlesák
zobrazit profil Jaroslav Bžoch
Jaroslav Bžoch
zobrazit profil Olga Sehnalová
Olga Sehnalová
zobrazit profil Petr Hladík
Petr Hladík
zobrazit profil Dalibor Zelený
Dalibor Zelený
zobrazit profil Richard Nixon
Richard Nixon