Sergej Šojgu

Sergej Šojgu

Datum narození: 21. 5. 1955
Místo narození: Čadan, Rusko
Výška: 175 cm
Profese: ministr obrany Ruské federace, stavař
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Sergej Šojgu, který byl krátce gubernátorem Moskevské oblasti, se v listopadu 2012 stal ministrem obrany Ruské federace.

Ve škole Sergej Šojgu, celým jménem Sergej Kužugetovič Šojgu, nijak nevynikal. V roce 1977 se mu podařilo absolvovat obor stavební inženýrství na Krasnojarském polytechnickém institutu.

SERGEJ ŠOJGU MĚL PRÝ ZA VÁLKY INFARKT

Člen strany Jednotné Rusko Sergej Šojgu byl od dubna 1991 do ledna 1994 předsedou státního výboru pro mimořádné situace Ruské federace, poté do května 2012 ministrem pro mimořádné situace RF, dále pak do listopadu gubernátorem Moskevské oblasti.

Šojgu je na sankčních seznamech

Dne 6. listopadu 2012 prezident Vladimir Putin Sergeje Šojgu jmenoval ruským ministrem obrany. V únoru 2022 byl za účast na ruské invazi na Ukrajinu zahrnut do sankčního seznamu EU a záhy poté do sankčního seznamu USA.

Opakovaně získal uznání prezidenta Ruské federace. Dále dostal mj. Řád za osobní statečnost či medaili Na památku 850 let Moskvy. Sergej Šojgu má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace.

O SERGEJI ŠOJGUOVI ČTĚTE ZDE>>

Po otci je Sergej Šojgu tuvinského původu. Příbuzní z matčiny strany pocházejí z Ukrajiny.

Sergej Šojgu je ženatý. S manželkou Irinou, v níž se oženil roku 1977, mají dcery Yuliu (*1977) a Kseniyu (*1991).

 

Články o celebritě

Putin nečekaně zavítal do štábu Rusů v Rostově na Donu: Šojgu mu ukázal novou „mašinku“ Putin nečekaně zavítal do štábu Rusů v Rostově na Donu: Šojgu mu ukázal novou „mašinku“ Ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu ministra obrany a náčelníka generálního štábu navštívil v... číst článek
Co trápí Putina? Kreml popřel kolaps, po zvěstech o nemoci přišly i divoké spekulace o smrti Co trápí Putina? Kreml popřel kolaps, po zvěstech o nemoci přišly i divoké spekulace o smrti Rakovina štítné žlázy, Parkinsonova choroba, malomocenství nebo následky mrtvice - to je jen několik... číst článek
Putin přihlížel cvičení jaderných sil: Rusové odpálili i dvě mezikontinentální rakety Putin přihlížel cvičení jaderných sil: Rusové odpálili i dvě mezikontinentální rakety Rusko uspořádalo cvičení jaderných sil, přičemž odpálilo nejméně dvě mezikontinentální balistické ra... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Tomáš Vandas
Tomáš Vandas
zobrazit profil Ondřej Polanský
Ondřej Polanský
zobrazit profil Stanislav Blaha
Stanislav Blaha
zobrazit profil Jana Berkovcová
Jana Berkovcová
zobrazit profil Ilona Tajchnerová
Ilona Tajchnerová
zobrazit profil Pavel  Čekan
Pavel Čekan
zobrazit profil Josef Mladý
Josef Mladý
zobrazit profil Romana Fischerová
Romana Fischerová