Viktorie Švédská

Profese: princezna

Související celebrity

Životopis

Princezna Viktorie Švédská je následnicí královského trůnu Švédska. Je dcerou krále Karla XVI. Gustava a královny Silvie Švédské, pochází z královského rodu Bernadotte. Viktorie Švédská má dvě děti. Pokud usedne na švédský trůn Švédsku, stane se čtvrtou vládnoucí královnou.

Od roku 1980 nemá ve Švédsku přednost královský mužský potomek. Princezna Viktorie plní státnické povinnosti už od svých 18. narozenin. Když její královský otec není v zemi, zastupuje ho. Vlastním jménem je Victoria Ingrid Alice Désirée. Ve Švédsku se 14. července, na princezniny narozeniny slaví Viktoriin den.

Princezna Viktorie v mládí hodně studovala, v USA i ve Švédsku. Věnovala se jazykům, diplomacii i národní obraně. V dospívání si prošla dívčími potížemi. Musela například překonávat anorexii. Podařilo se jí to a mohla se tím pochlubit. Princezna Viktorie je také vášnivou lyžařkou, i to ji občas ohrožuje.

Rozešla se v roce 2001 také se svým přítelem Danielem Collertem, vztah k němu veřejně přiznala. O rok později měla už princezna Viktorie přítele jiného. Za svého osobního trenéra Daniela Westlinga se princezna Viktorie později vdala.

Nebylo to ale jen tak. Sňatek prince či princezny musí na královskou žádost schvalovat vláda. Poku by souhlas nedala, mizí následnické právo na trůn. Švédský kabinet sňatek princezny Viktorie s Danielem Wrestlingem potvrdil a předurčil tím běh dalších věcí.

Svatba to byla v červnu 2010 velkolepá, počet pečlivě vybraných hostů přesáhl tisícovku. Následnický pár brzy rozmnožil rod Bernadotte. V únoru 2012 se jako první narodila dcera Estelle Silvia Ewa Mary. Počátkem března 2016 se jako druhý narodil syn. Dostal jméno Oskar Karl Olof.

 

Další Politici

zobrazit profil Ivo Grüner
Ivo Grüner
zobrazit profil Jiří Kulhánek
Jiří Kulhánek
zobrazit profil Mikuláš Ferjenčík
Mikuláš Ferjenčík
zobrazit profil Petr Hladík
Petr Hladík
zobrazit profil Marie Pošarová
Marie Pošarová
zobrazit profil Dana Balcarová
Dana Balcarová
zobrazit profil Josef Jadrný
Josef Jadrný