princezna Diana

Datum narození: 1. 7. 1961
Datum úmrtí: 31. 8. 1997
Přezdívka: Lady Di
Místo narození: Sandringham, Anglie
Profese: první manželka britského krále Karla III.
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Diana, princezna z Walesu, první manželka britského krále Karla III., zemřela 31. srpna 1997 po autonehodě v Paříži.

Kdo by se byl nadál, že Diana Frances Spencer, dívka, kterou učitelé v Sevenoaksu považovali za podprůměrnou žákyni, jednou vztáhne ruce až ke královskému trůnu. Vyrůstala se svými sourozenci na královském statku v Sandringhamu.

LADY DI SI VYPLAKALA OČI KVŮLI CAMILLE!

Po rozvodu rodičů byly všechny děti (ona, bratr a dvě sestry) svěřeny do péče otci. Po smrti dědečka Alberta získal Dianin otec titul osmý hrabě Spencer a samotná Diana se záhy stala Lady Spencer.

Čím Diana upoutala Charlese?

Navštěvovala soukromou dívčí školu v Rougemont ve Švýcarsku. Po návratu do Londýna se Diana Spencer rozhodla starat o děti - nejprve jako chůva a vychovatelka, později jako učitelka v mateřské škole. Snad to byl Dianin zpěv či nadání na sport a tanec, který upoutal pozornost mladého prince Charlese. Ten se v září 2022 dočkal trůnu a stal se králem Karlem III.

Po roce „tajného“ chození požádal Charles Dianu o ruku. A pak už se stala londýnská Katedrála sv. Pavla 29. července 1981 svědkem jejich slavnostního manželského slibu.

Diana se pokušela zasebevraždit

Necelý rok po svatbě Diana, princezna z Walesu, přivedla na svět budoucího následníka trůnu prince Williama a po dalších dvou letech prince Harryho (po jeho narození začala média spekulovat o původu jeho rezavých vlasů, které byly porovnávány s vlasy instruktora jízdy a milence Lady Diany).

Navenek ideální a spokojený královský páreček se nořil do stále hlubší manželské krize. Ve známost vešel Charlesův románek s bývalou láskou Camillou, Diana trpěla bulimií, a dokonce se pětkrát pokusila o sebevraždu.

S Lady Di zemřel i její milenec Dodi

Po rozvodu s Charlesem, k němuž po dlouhém řízení došlo 28. srpna 1996, se Lady Di začala věnovat charitativní činnosti a stala se VIP dobrovolníkem Červeného kříže.

O LADY DIANĚ ČTĚTE ZDE>>

Zemřela 31. srpna 1997 v Paříži poté, co auto, ve kterém jel i její milenec Dodi al Fayed, nezvládlo rychlou jízdu a narazilo do betonového pilíře. Milenec a řidič zemřeli na místě, princezna Diana vážným zraněním podlehla v nemocnici.

Po její smrti se rozšířily nejrůznější konspirační teorie. Po šestnácti letech spatřil světlo světa tajný deník, který si princezna Diana vedla o nejrůznějších praktikách členů královské rodiny.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Vanessa  Mae
Vanessa Mae
zobrazit profil Tom Hiddleston
Tom Hiddleston
zobrazit profil Novak Djokovič
Novak Djokovič
zobrazit profil Petr Gazdík
Petr Gazdík
zobrazit profil Petra Janů
Petra Janů
zobrazit profil Martin Zeman
Martin Zeman
zobrazit profil Antonín Matěj Koniáš
Antonín Matěj Koniáš
zobrazit profil Marek Peksa
Marek Peksa