Martin Straka

Datum narození: 3. 9. 1972
Přezdívka: Stračena
Místo narození: Plzeň
Váha: 79 kg
Výška: 176 cm
Profese: Hokejový útočník, majitel klubu
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Symbol plzeňského hokeje Martin Straka byl členem zlaté hokejové generace. Olympijský vítěz z Nagana (1998) a střelec zlatého gólu ve finále extraligy (2013) dobyl i slavnou NHL, kde odehrál přes tisícovku zápasů.

Hokejový srdcař Martin Straka nazul poprvé brusle v Plzni. Ve svých dvaceti letech naskočil do kanadskoamerické NHL, kde v týmech Pittsburgh, Ottawa, New York Islanders, Florida, Los Angeles a New York Rangers odehrál celkem 1060 utkání. V zámořské soutěži nasbíral 787 kanadských bodů (283+504). V dresu Tučňáků a Jezdců si zahrál s parťákem Jaromírem Jágrem.

Hvězdný centr Martin Straka se do mateřské Plzně vrátil v roce 2008 a pomohl svými financemi západočeský klub zachránit. Stal se jeho majoritním vlastníkem, generálním manažerem i jednatelem. Zároveň byl i ústřední postavou na ledě.

To dokázal hokejový velikán ve finálovém utkání extraligy proti Zlínu (2013). Stračena rozhodl sedmé utkání v prodloužení zlatým gólem a vystřelil tak Západočechům historicky první titul. Mistrovský pohár zvedl Martin Straka nad hlavu ve čtyřiceti letech a konečně tak dosáhl mety, která ho neustále motivovala, aby mezi mantinely vydržel tak dlouho.

Plzeňský hrdina Martin Straka sbíral úspěchy i v národním týmu. Byl u historického olympijského zlata v Naganu (1998) a také u zisku bronzových medailí na olympiádě v Turíně (2006). Dlouho musel čekat na triumf z mistrovství světa, šampionem se stal až v roce 2005.

Hokejová legenda zamávala fanouškům v jedenačtyřiceti letech rozlučkovou exhibicí společně s dalším šampionem z Nagana Jaroslavem Špačkem. Bývalý kapitán a tahoun plzeňských Indiánů Martin Straka má dvě dcery Beatu a Agátu.

 

Články o celebritě

Jágr o Naganu: Lidé ukazují úctu. Mluvil o Gretzkém a Lenerově kníru Jágr o Naganu: Lidé ukazují úctu. Mluvil o Gretzkém a Lenerově kníru Když přišel do hotelu, v němž měli hrdinové z Nagana sraz, neustále ho někdo zastavoval a prosil o s... číst článek
Zaplněná O2 arena připomene Nagano. Jágra s plejádou legend uvítá Voráček Zaplněná O2 arena připomene Nagano. Jágra s plejádou legend uvítá Voráček Bývalí vynikající hokejisté české i slovenské historie se v pátek představí v pražské O2 areně v exh... číst článek
Šéf Olomouce ostře o sudích: Mrkva? Arogantní a tlustý s pusou od párku Šéf Olomouce ostře o sudích: Mrkva? Arogantní a tlustý s pusou od párku Bublalo to v něm dlouho, po neděli už to nevydržel. Erik Fürst, generální manažer HC Olomouc, kývl n... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Vladimír Šmicer
Vladimír Šmicer
zobrazit profil Martina Sáblíková
Martina Sáblíková
zobrazit profil Martin Bidař
Martin Bidař
zobrazit profil Jan Zabystřan
Jan Zabystřan
zobrazit profil David Přibyl
David Přibyl
zobrazit profil Zlatan Ibrahimović
Zlatan Ibrahimović