Jaroslav Špaček

Datum narození: 11. 2. 1974
Místo narození: Rokycany
Váha: 90 kg
Výška: 180 cm
Profese: Hokejový obránce a trenér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Bývalý hokejový obránce Jaroslav Špaček je olympijským vítězem z Nagana (1998) a trojnásobným mistrem světa (1999, 2001, 2005). Šikovný bek působil v zámořské NHL 13 sezon, kde odehrál 941 utkání. V extralize pomohl získat titul Plzni (2013).

Jako junior působil Jaroslav Špaček v Rokycanech, v nejvyšší české soutěži debutoval v roce 1992 v dresu Plzně, za kterou hrál až do roku 1997. Následně se rozhodl přestoupit do švédského klubu Färjestad, kde se hned po svém příchodu radoval z mistrovského titulu (1998).

Poté byl Jaroslav Špaček draftován do NHL klubem Florida Panthers a později působil ještě v týmech Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets a Edmonton Oilers. Reprezentační obránce Jaroslav Špaček měl nejblíže k zisku Stanley Cupu v dresu Olejářů z Edmontonu, kde tehdy působili i útočníci Aleš Hemský a Radek Dvořák. V sezoně 2005/2006 dokráčel Edmonton až do finále, kde se střetl s Carolinou. O vítězi rozhodoval až sedmý duel, ve kterém zvítězili Hurricanes 3:1, přičemž vítěznou trefu zaznamenal český obránce František Kaberle.

V následujících sezonách hrál Špaček ještě za Buffalo Sabres, Montreal Canadiens a svoji zámořskou misi zakončil v roce 2012 v týmu Carolina Hurricanes. Odtud zamířil do extraligové Plzně jako asistent trenéra. Nicméně ve finále extraligy proti Zlínu musel zpátky na led a na zisku mistrovského titulu (2013) se tak podílel nejen jako trenér, ale i jako hráč.

Po mistrovské korunovaci tak zamávala fanouškům další hokejová legenda. Jaroslav Špaček pověsil brusle na hřebík rozlučkovou exhibicí společně s dalším šampionem z Nagana Martinem Strakou. V únoru 2014 si trenér Vladimír Růžička vybral Jaroslava Špačka za asistenta u národního týmu.

Otec synů Davida a Jacoba byl i nedílnou součástí zlaté hokejové generace. Vynikající zadák Jaroslav Špaček se stal třikrát mistrem světa (1999, 2001 a 2005) a ze tří olympijských her si přivezl dvě medaile - z Nagana zlato (1998) a z Turína bronz (2006). Jaroslav Špaček je i jedním z hokejistů, který veřejně vyjádřili svůj názor ke kritizovanému reprezentačnímu kouči Aloisi Hadamczikovi.

 

Články o celebritě

Zaplněná O2 arena připomene Nagano. Jágra s plejádou legend uvítá Voráček Zaplněná O2 arena připomene Nagano. Jágra s plejádou legend uvítá Voráček Bývalí vynikající hokejisté české i slovenské historie se v pátek představí v pražské O2 areně v exh... číst článek
CHY-TIL! Slavná hala řvala jeho jméno, dříč se radši ujistil. Říká si o balík CHY-TIL! Slavná hala řvala jeho jméno, dříč se radši ujistil. Říká si o balík Stále usměvavý klučina z Kroměříže pokračuje ve své životní sezoně. Z Filipa Chytila se stává nepost... číst článek
26 let od sňatku Havla (†75) s Veškrnovou: Unikátní fotky ze špatně utajené svatby 26 let od sňatku Havla (†75) s Veškrnovou: Unikátní fotky ze špatně utajené svatby 4. ledna je to přesně 26 let, co se tehdejší prezident Václav Havel (†75) tajně oženil s herečkou Da... číst článek

Další Sportovci

zobrazit profil Jaroslav Radoň
Jaroslav Radoň
zobrazit profil Robert Kousal
Robert Kousal
zobrazit profil Jaroslav  Soukup
Jaroslav Soukup
zobrazit profil Martin Latka
Martin Latka
zobrazit profil Martin Jakš
Martin Jakš
zobrazit profil Jaroslav Šilhavý
Jaroslav Šilhavý
zobrazit profil Matěj Machovský
Matěj Machovský
zobrazit profil Miroslav Rypl
Miroslav Rypl