královna Alžběta II.

Datum narození: 21. 4. 1926
Datum úmrtí: 8. 9. 2022
Místo narození: Mayfair, Londýn
Profese: bývalá britská královna
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Alžběta II. byla královnou v letech 1953 až 2022. Kromě vlády vychovala čtyři děti se svým v roce 2021 zesnulým manželem princem Philipem. Britská panovnice zemřela v 96 letech.

Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy, Tuvalu a Spojené království Velké Británie a Severního Irska. V každé této zemi byla královna Alžběta II. považována od 2. června 1953 (což je datum její korunovace) za panovnici samostatného státu. Byla také nejvyšší představitelkou anglikánské církve. I přes velký počet funkcí v souladu se zvykovým právem zasahovala do politiky jen výjimečně.

ALŽBĚTA II. - UNIKÁTNÍ VÝPOVĚĎ PANOVNICE

Alžběta si Philipa vzala roku 1947

Královnou přitom původně být neměla. Její otec, král Jiří VI., byl totiž mladším potomkem Jiřího V. a na trůn se původně neměl dostat. To se ovšem změnilo, když jeho bratr, který panoval jako Eduard VIII., abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Alžběta se roku 1947 vdala za Philipa, vévodu z Edinburghu a královský pár měl čtyři potomky. Alžběta se stala jedním z nejdéle vládnoucích britských panovníků (déle vládla jen královna Viktorie). Královna byla trojnásobnou prababičkou. Její pravnuk v přímé následnické linii princ George z Walesu se narodil v červenci 2013.

Narodila se jako nejstarší dcera prince Alberta (později krále Jiřího VI.) a jeho ženy Alžběty. Měla jediného sourozence, princeznu Margaretu.

O KRÁLOVNĚ ALŽBĚTĚ II. ČTĚTE ZDE>>

Královna Alžběta se do svého budoucího manžela Philipa, prince řeckého a dánského, zamilovala už ve třinácti letech po setkání ve škole královského námořnictva v Dartmouthu v červnu 1939. Provdala se za něj 20. listopadu 1947, to jí bylo jedenadvacet. Philip se vzdal svých řeckých a dánských titulů a krátce po svatbě mu byl udělen titul vévoda z Edinburghu. Alžběta a Philip obdrželi z celého světa asi 2500 svatebních darů.

Alžběta II. měla tři syny a dceru

První potomek Charles, princ z Walesu a následník trůnu, se jí narodil 14. listopadu 1948. Jediná dcera, princezna  Anna se narodila v srpnu 1950, Andrew, vévoda z Yorku, v únoru 1960, a Edward, hrabě z Wessexu, v březnu 1964.

Princ Philip zemřel 9. dubna 2021. Jejich manželství tak trvalo bez mála 74 let.

Začala chodit o holi po exmanželovi

Počátkem roku 2022 se objevily spekulace o zdravotním stavu královny Alžběty II., která přiznala problémy s pohybem a začala chodit o holi po zesnulém manželovi.

V únoru 2022 vyvola ve Velké Británii rozruch slova královny Alžběty II., která ve svém prohlášení uvedla, že si přeje, aby se její snacha Camilla honosila titulem královna manželka, až se její syn Charles stane králem.

V březnu 2022 média infomovala o tom, že si královna Alžběta II. na svém oblíbeném panství Craigowan Lodge ve Skotsku nechala pořídit výtah pro vozíčkáře.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září 2022. Bylo jí 96 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne
zobrazit profil Alex Čejka
Alex Čejka
zobrazit profil Malcolm Goodwin
Malcolm Goodwin
zobrazit profil Jaromír Dulava
Jaromír Dulava
zobrazit profil Lukáš Brož
Lukáš Brož
zobrazit profil Ondřej Štěpánek
Ondřej Štěpánek
zobrazit profil Jan Pokorný
Jan Pokorný
zobrazit profil Kryštof Zapletal
Kryštof Zapletal