princ Andrew

Datum narození: 19. 2. 1960
Místo narození: Londýn, Spojené království
Výška: 183 cm
Profese: vévoda z Yorku
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Princ Andrew, vévoda z Yorku, třetí dítě a druhý syn někdejší královny Alžběty II. a jejího bývalého manžela prince Philipa, je osmý v pořadí na britský trůn.

Vystudoval prestižní školy v Anglii, Skotsku a Kanadě (Gordonstoun, Lakefield College School, Heatherdown Preparatory School či Britannia Royal Naval College). Princ Andrew získal A-level z angličtiny, historie, ekonomiky a politických věd.

PRINC ANDREW A PROSTITUTKY

V roce 1979 se princ Andrew, mladší bratr prince Charlese, od září 2022 krále Karla III., se stal členem Royal Navy a v roce 1982 se zúčastnil bojů ve válce o Falklandy. Je osmým v pořadí na britský trůn.

Syn královského páru princ Andrew održel řadu ocenění, jmenujme např. velkokříž Řádu svatého Olafa, velkokříž Královského řádu Viktoriina, Medaile stříbrného výročí královny Alžběty II. nebo Podvazkový řád.

O PRINCI ANDREWOVI ČĚTE ZDE>>

V červenci 1986 se princ Andrew oženil se Sarah Margaret Fergusonovou, s níž se znal od dětství. V den sňatku obdržel titul vévody z Yorku. Mají spolu dvě dcery: princeznu Beatrice z Yourku (narozena 1988) a princeznu Eugenii z Yourku (narozena 1990).

V roce 1992 princ Andrew a jeho manželka oznámili, že budou žít odděleně. K rozvodu došlo za čtyři roky.

Princ Andrew se zapletl do sexuální aféry pedofilního miliardáře Jeffreyho Epsteina. Na základě toho se na podzim 2019 vzdal všech postů a rozhodl se odejít z veřejného života. Jeho matka, tehdejší královna Alžběta II., mu vyhověla.

 

Články o celebritě

Podpora pro krále od průšvihářky Fergie: Rodinu sblížila stejná diagnóza! Podpora pro krále od průšvihářky Fergie: Rodinu sblížila stejná diagnóza! Se zdravotními problémy – a nikoli těmi lehkého rázu – se teď v britské královské rodině obrazně roz... číst článek
Karel III. onemocněl rakovinou, ale… Jeho lékaři překypují optimismem! Karel III. onemocněl rakovinou, ale… Jeho lékaři překypují optimismem! Sotva vylezl z nemocnice, už aby se do ní vracel! Pondělní oznámení Buckinghamského paláce o králově... číst článek
Harry kvůli rakovině otce (75) otáčí: Tajné setkání i hořká pilulka! Harry kvůli rakovině otce (75) otáčí: Tajné setkání i hořká pilulka! S rakovinou svého otce nyní princ Harry (39) plánuje trávit ve své rodné Velké Británii podstatně ví... číst článek

Další Ostatní

zobrazit profil Dagmar Terelmešová
Dagmar Terelmešová
zobrazit profil Michal Vavro
Michal Vavro
zobrazit profil František Procházka
František Procházka
zobrazit profil Dušan Chrástek
Dušan Chrástek
zobrazit profil Hanno Brühl
Hanno Brühl
zobrazit profil Martin Kolovratník
Martin Kolovratník
zobrazit profil Tomáš Fadrný
Tomáš Fadrný
zobrazit profil Radek Vondráček
Radek Vondráček