britský král Karel III.

Datum narození: 14. 11. 1948
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Výška: 178 cm
Profese: britský král
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Charles, nejstarší syn zesnulé britské královny Alžběty II. a jejího bývalého manžela prince Philipa, se v září 2022 stal králem Karlem III.

Čtyři roky po jeho narození, tedy v roce 1952, se stala jeho matka Alžběta II. královnou britské říše. Charles studoval prestižní britské školy, ostatně jako každý člen britské královské rodiny, mj. antropologii a archeologii. Stal se prvním univezitně vzdělaným britským panovníkem. Jeho předchůdci byli posíláni do armády. 26. července 1958 získal titul Princ z Walesu.

CARLES BYL POZITIVNĚ TESTOVÁN NA KORONAVIRUS

Soužití Charlese a Diany nebyla idyla

Jeho první manželkou byla Diana Spencerová. Tu si vzal 29. července 1981 v londýnské katedrále sv. Pavla. Svatbu sledovalo v televizi po celém světě na tři čtvrtě miliardy lidí. Diana svatbou získala titul Princezna z Walesu a stala se hvězdou. Diana a Charles spolu mají dvě děti - prince Williama a prince Harryho.

Jejich manželství ale mělo mnoho problémů, především kvůli Charlesově dlouholeté přítelkyni Camille Parker-Bowlesové a později také kvůli Dianiným milencům. Princezna Diana trpěla depresemi a bulimií, ale i přesto se věnovala charitě, boji proti AIDS apod. Problémy manželství byly ale velké, a tak došlo 28. srpna 1996 k rozvodu. Diana pak 31. srpna 1997 zemřela při automobilové nehodě v Paříži ve svém Mercedesu i spolu se svým milencem Dodim al-Fayedem.

Charles si vzal milovanou Camillu

Necelých devět let po rozvodu se svou první ženou si princ Charles vzal 9. dubna 2005 svou dlouholetou přítelkyni a jednu z příčin jeho rozvodu Camillu Parker-Bowlesovou v kapli sv. Jiří na Windsorském hradu.

Camilla neužívala titulu princezna z Walesu, na který měla díky sňatku právo, a místo toho byla podle jednoho z titulů svého manžela nazývána vévodkyní z Cornwallu.

Charles: Nejstarší korunovaný Brit

O KRÁLI KARLOVI III. ČTĚTE ZDE>>

Charles se začal osobně angažovat ve prospěch ochrany životního prostředí, zejména ochrany klimatu. A sám se snaží v praxi životní prostředí chránit. Jeho venkovské sídlo v Highgrove je zásobováno elektřinou vyráběnou z obnovitelných zdrojů energie a jeho vozy pohání bionafta.

Po smrti královny Alžběty II. 8. září 2022 se princ Charles stal králem Karlem III., a tak i nejstarší osobou korunovánou britským monarchou. Ke korunovaci došlo 6. května 2023.

V únoru 2024 přišla z Buckinghamského paláce zdrcující zpráva. Král Karel III. má rakovinu.

 

Články o celebritě

Meghan si hraje na Dianu (†36). Chce trumfnout princeznu Kate? Meghan si hraje na Dianu (†36). Chce trumfnout princeznu Kate? Podoba čistě náhodná, nebo rafinovaný kalkul? O tom, že se Meghan Markleová (42) ráda stylizuje do p... číst článek
Překvapivý krok královské rodiny: Ukáže soukromí a místo skonu královny (†96) Překvapivý krok královské rodiny: Ukáže soukromí a místo skonu královny (†96) Pokud jste někdy toužili vidět na vlastní oči místo, kde nejraději tráví čas britský král Karel III.... číst článek
Král Karel III. poprvé na veřejnosti: Vypadá lépe, než se čekalo Král Karel III. poprvé na veřejnosti: Vypadá lépe, než se čekalo Král Karel III. (75) si nenechal ujít tradiční velikonoční bohoslužbu, která se v neděli 31 3. konal... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Irena Storová
Irena Storová
zobrazit profil David Mezsaros
David Mezsaros
zobrazit profil Daisy Edgar-Jones
Daisy Edgar-Jones
zobrazit profil Kathleen Turner
Kathleen Turner
zobrazit profil Eva Burešová
Eva Burešová
zobrazit profil Kateřina Klasnová
Kateřina Klasnová
zobrazit profil Katarína Hasprová
Katarína Hasprová
zobrazit profil Jiří Kodet
Jiří Kodet