královna manželka Camilla

Datum narození: 17. 7. 1947
Místo narození: Londýn, Velká Británie
Výška: 173 cm
Profese: manželka krále Karla III.
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Camilla, vévodkyně z Cornwallu, se na jaře 2005 provdala za Charlese, prince z Walesu. Ten se po smrti matky v září 2022 stal králem Karlem III. a ona královnou manželkou.

Vzdělání vévodkyně z Cornwallu Camilla (rozená Camilla Rosemary Shand, později Parker Bowles) získala v Anglii, ve Švýcarsku a ve Francii.

CAMILLA ZAVRHLA MEGHAN

V roce 1973 se Camilla Rosemary Shand provdala za důstojníka britské armády Andrewa Parkera Bowlese, se kterým má syna Toma (*18. prosince 1974) a dceru Lauru (*1. ledna 1978). Rozvedli se v roce 1995.

Camilla se věnuje charitě

Již před svatbou s A. P. Bowlesem byla Camilla přítelkyní prince Charlese, ale královská rodina ji neshledala jako vhodnou matku jeho synů, které měl s princeznou Dianou, takže se nesměli vzít.

Camilla a Charles prý udržovali milostný poměr i během svých manželství. Po jejich rozvodu a po smrti princezny Diany se již společně objevovali na veřejnosti. Na hradě ve Windsoru se vzali 9. dubna 2005.

Ve Skotsku je známá jako vévodkyně z Rothesay. Poté, co v roce 2021 zemřel manžel královny Alžběty II. princ Philip, vévoda z Edinburghu, se Camilla jako manželka prince Charlese stala také vévodkyní z Edinburghu.

Z pozice vévodkyně z Cornwallu Camilla pomáhala svému manželovi při plnění jeho oficiálních povinností. Je také patronkou, prezidentkou a členkou mnoha charit a organizací. K oblastem jejího zájmu patří osteoporóza, gramotnost, životní podmínky zvířat, chudoba a sexuální násilí.

Camilla má několik vnoučat

Královna Alžběta II. při příležitosti platinového výročí svého panování v únoru 2022 oznámila, že až se princ Charles stane králem, bude mít Camilla titul královna manželka, a to místo do té doby plánovaného titulu princezna manželka. V září 2002 se Alžbětina slova vyplnila. Její syn se stal králem Karlem III. a Camilla královnou manželkou.

O CAMILLE ČTĚTE ZDE>>

Camillyn syn Tom Parker Bowles je autor několika kuchařek a gurmánský kritik a dcera Laura Rose Lopes se stala novinářkou a kurátorkou umění.

Královna manželka Camilla je již několikanásobnou babičkou.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Ester Ledecká
Ester Ledecká
zobrazit profil Henrieta Hornáčková herečka
Henrieta Hornáčková herečka
zobrazit profil Petr Ryšavý
Petr Ryšavý
zobrazit profil Ondřej Zajíc
Ondřej Zajíc
zobrazit profil Libuše Švormová
Libuše Švormová
zobrazit profil Alexander Wang
Alexander Wang
zobrazit profil Kit Harington
Kit Harington
zobrazit profil Martin Luther King
Martin Luther King