princ Philip

Datum narození: 10. 6. 1921
Datum úmrtí: 9. 4. 2021
Místo narození: Mon Repos, Korfu, Řecko
Profese: Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Princ Philip, Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu, se roku 1947 oženil s princeznou Alžbětou, pozdější britskou královnou Alžbětou II.

V roce 1922 byl Philip evakuován z Řecka a spolu s otcem Ondřejem, synem někdejšího tamního krále Jiřího I., zbaven řeckého občanství.

PRINC PHILIP - TWITTER HO POHŘBIL JEŠTĚ ZAŽIVA

Philip si Alžbětu vzal roku 1947

Během 2. světové války Philip sloužil v britském vojenském námořnictvu. V roce 1947, tedy po získání britského občanství, odložil rodové jméno Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg a přijal jméno matky Battenberg (v poangličtěné formě Mountbatten).

20. listopadu 1947 se Philip ve Westminsterském opatství oženil s princeznou Alžbětou, pozdější královnou Alžbětou II., v Británii se díky tomu stal vévodou z Edinburghu, Jeho královskou Výsostí a britským princem.

S královnou měl princ Philip čtyři děti

Terčem kritiky se Philip stal po 2. světové válce, když i přes nepopiratelné zásluhy mu byly vytýkány kontakty s německými rody, z nichž některé neměly daleko od nacistického režimu.

O PRINCI PHILIPOVI ČTĚTE ZDE>>

Princ Philip se se svou královskou chotí stal nejdéle působícím manželským párem v britské historii a též nejstarším partnerem vládnoucího monarchy.

S královnou Alžbětou II. měla Jeho Výsost princ Philip čtyři děti. Jsou jimi Charles, někdejší princ z Walesu a od září 2022 král Karel IIIAnne Mountbatten-Windsor, Andrew, vévoda z Yorku, a Edward, hrabě z Wessexu. Stejně jako někdejší britská královna byl vévoda z Edinburghu prapravnukem britské královny Viktorie.

Princ Phillip zemřel 9. dubna 2021. Bylo mu 99 let.

 

Články o celebritě

Kde operovali princeznu Kate: VIP klinika se špičkovými onkology! Královská klientela, ochranka, vybraná kuchyně Kde operovali princeznu Kate: VIP klinika se špičkovými onkology! Královská klientela, ochranka, vybraná kuchyně Princezna Catherine je po plánované operaci břicha a zůstane v nemocnici ještě nejméně 14 dnů. Naště... číst článek
Berlusconiho bunga bunga, Johnsonova partygate, lockdownové orgie… Nejen Jurečka si zavařil mejdanem Berlusconiho bunga bunga, Johnsonova partygate, lockdownové orgie… Nejen Jurečka si zavařil mejdanem Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) čelí silné kritice kvůli večírku jeho ministerstva práce, který... číst článek
Kniha o královské rodině: Uniklo jméno rasisty?! Kniha o královské rodině: Uniklo jméno rasisty?! Nejnovější kniha o královské rodině, kterou napsal britský spisovatel a bulvární novinář Omid Scobie... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Kristína Greppelová
Kristína Greppelová
zobrazit profil Jaroslav Dietl
Jaroslav Dietl
zobrazit profil Vladimír  Remek
Vladimír Remek
zobrazit profil Zlata Adamovská
Zlata Adamovská
zobrazit profil Lubomír Smékal
Lubomír Smékal
zobrazit profil Jazz Raycole
Jazz Raycole
zobrazit profil Ivana Gottová
Ivana Gottová
zobrazit profil Margarita Aranhaová
Margarita Aranhaová