Jiří Dienstbier ml.

Datum narození: 27. 5. 1969
Místo narození: Washington, D.C.
Profese: politik ČSSD, 3. senátor za obvod č. 30 - Kladno
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politik ČSSD Jiří Dienstbier mladší se potatil - stal se výraznou tváří české politické scény a v roce 2013 dokonce jedním z kandidátů na prezidenta. Ozkusil i senátorské křeslo.

Když začátekm roku 2011 zemřel bývalý disident, polistopadový ministr zahraničí a v době své smrti senátor Jiří Dienstbier starší, nikoho nepřekvapilo, že se v doplňovacích volbách na Kladensku postavil do boje o jeho uprázdněné křeslo opět Jiří Dienstbier mladší.

JIŘÍ DIENSTBIER ML.: BABIŠOVI SE NEDÁ VĚŘIT 

Syn svého otce v Senátu skutečně nahradil, což bylo nanejvýš symbolické, neboť tou dobou už byl Jiří Dienstbier ml. nepřehlédnutelnou postavou české politické scény a de facto už místo svého otce převzal dávno (od začátku 90. let 20. století působil v Občanském foru, Občanském hnutí, pak u Svobodných demokratů a nakonec v ČSSD).

Advokát, někdejší senátor, místopředseda ČSSD (2011 až 2013) a nakonec ve vládě Bohuslava Sobotky ministr bez portfeje, který měl na starosti lidská práva a zároveň šéfování Legislativní rady vlády. To je politická kariéra Jiřího Dienstbiera mladšího.

I když ve straně působí tak trochu jako rebel, je svůj, má přehled a je oblíbený. Strana ho proto ráda staví jako svého kandidáta do všemožných voleb (v roce 2010 byl např. kandidátem na primátora Prahy a v první přímé prezidentské volbě se směle postavil Miloši Zemanovi i Karlu Schwarzenbergovi a skončil na 4. místě s téměř stejným výsledkem, jako třetí Jan Fischer - rozdíl byl pouhých 0,2 %).

Jiří Dienstbier ml. je nálepkován jako představitel moderní evropské liberální levice (proto měl konflikty s pohrobky někdejšího šéfa ČSSD Miloše Zemana, kteří ve straně na rozdíl od něj zůstali, a opíral se do něj i sám prezident).

Do voleb 2020 Jiřího Dienstbiera j.r. ČSSD vyslala obhájit křeslo v Senátu za obvod č. 30 - Kladno, do něhož usedl v lednu 2011. Nepovedlo se. Skončil třetí.

Jiří Dienstbier ml. se narodil ve Washingtonu, kde v té době jeho otec působil jako zahraniční korespondent Československého rozhlasu. Pochází s disidentské a chartistické rodiny (otec byl vězněn) a byl už v mládí vystaven komunistické šikaně, nesměl např. studovat na gymnáziu.

Práva na Univerzitě Karlově v Praze mohl Jiří Dienstbier ml. začít studovat až po listopadové revoluci.

O JIŘÍM DIENSTBIEROVI MJ. ČTĚTE ZDE>>

Jiří Dienstbier ml. není ženatý. Žije se svojí asistentkou Jaroslavou Tomášovou a mají syna, který - aby se to nepletlo - bývá uváděn jako Jiří Dienstbier jr.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Články o celebritě

Pohřeb Petrušky Šustrové: Na vozíku dorazil i Schwarzenberg. Mimořádná žena, vzpomínají lidé Pohřeb Petrušky Šustrové: Na vozíku dorazil i Schwarzenberg. Mimořádná žena, vzpomínají lidé Posledního rozloučení s jednou z nejvýraznějších osob českého disentu, publicistkou a překladatelkou... číst článek
První máj politiků: Bartoš s manželkou, Schillerová s vnoučkem, Havlíček se psem a Kupka s vodníkem První máj politiků: Bartoš s manželkou, Schillerová s vnoučkem, Havlíček se psem a Kupka s vodníkem Poklidný První máj slaví i politici – každý po svém. Vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš zveřejnil ... číst článek
Babiš vytasil na Pavla srovnání s Putinem: Snůška nesmyslů, kontruje Dienstbier Babiš vytasil na Pavla srovnání s Putinem: Snůška nesmyslů, kontruje Dienstbier Máloco vyvolalo tak silnou vlnu reakcí během nabitého volebního víkendu, jako byla tiskovka Andreje ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Antonín Seďa
Antonín Seďa
zobrazit profil Jiří Oberfalzer
Jiří Oberfalzer
zobrazit profil Alexander Černý
Alexander Černý
zobrazit profil Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil
zobrazit profil Klára Kocmanová
Klára Kocmanová
zobrazit profil Tomáš Helebrant
Tomáš Helebrant
zobrazit profil Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
zobrazit profil Markéta Gregorová
Markéta Gregorová