Michal Šmarda

Datum narození: 6. 7. 1975
Místo narození: Nové Město na Moravě
Profese: politik ČSSD, 17. předseda strany
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Michal Šmarda, od listopadu 2010 starosta Nového Města na Moravě, byl v prosinci 2021 zvolen předsedou ČSSD.

Po maturitě na gymnáziu se Michal Šmarda věnoval mediálnímu, politickému a organizačnímu poradenství. V letech 1998 až 2014 působil jako asistent a poradce poslanců za ČSSD a senátorky Dagmar Zvěřinové.

MICHAL ŠMARDA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Do ČSSD Šmarda vstoupil v osmnácti 

Do ČSSD Michal Šmarda vstoupil v roce 1993. Bylo mu 18 let. Do komunální politiky, tedy do Zastupitelstva Nového Města na Moravě, se neúspěšně pokusil dostat v letech 1994, 1998, 2002 a 2006. Tehdy skončil jako čtvrtý náhradník.

V listopadu 2006 se na něj usmálo štěstí. Mandátu se vzdal jeho stranický kolega a další tři náhradníci místo zastupitele nepřijali. Ve volbách 2010 byl Michal Šmarda zvolen starostou Nového Města na Moravě, stejně jako v letech 2014 a 2018.

Ve volbách 2012 neúspěšně kandidoval do Zastupitelstva kraje Vysočina. V tamním křesle si krátce poseděl v září a v říjnu 2016, tentokrát jako první náhradník. Na svůj mandát totiž rezignoval jeho stranický kolega Petr Krčál. Ve volbách 2016 se Michalu Šmardovi mandát obhájit nepodařilo.

Byl kandidátem na ministra kultury

Od březnového sjezdu ČSSD 2019 řadový místopředseda strany Michal Šmarda se v květnu téhož roku podle slov tehdejšího předsedy strany Jana Hamáčka stal kandidátem na post ministra kultury, a to poté, co Antonín Staněk podal rezignaci. Tu však prezident Miloš Zeman záhy poté nepřijal.

Do voleb 2020 Michala Šmardu ČSSD vyslala vybojovat post v horní komoře za obvod č. 51 - Žďár nad Sázavou. V druhém kole ho porazil Josef Klement (KDU-ČSL).

V parlamentních volbách 2021 Michal Šmarda zaujal druhé místo na kandidátce ČSSD v Kraji Vysočina. Strana se však do dolní komory vůbec nedostala.

Michal Šmarda nadradil Jana Hamáčka

V prosinci 2021 byl Michal Šmarda zvolen šéfem sociálních demokratů. Vystřídal tak Jana Hamáčka.

O MILANU ŠMARDOVI ČTĚTE ZDE>>

Michal Šmarda se ženil roku 2006. S manželkou Lenkou má tři děti.

 

 

Články o celebritě

Zaříznutý Kalousek, syn Pavlova přítele, lídryně Nerudová i návrat Zaorálka: Kandidátky eurovoleb 2024 Zaříznutý Kalousek, syn Pavlova přítele, lídryně Nerudová i návrat Zaorálka: Kandidátky eurovoleb 2024 Blíží se volby do Evropského parlamentu a s tím jednotlivé strany a hnutí představují své kandidátní... číst článek
Soda pro Babiše po kritice vlády: Sám sloužil totalitě, šili do něj politici na Národce Soda pro Babiše po kritice vlády: Sám sloužil totalitě, šili do něj politici na Národce Šéf ANO Andrej Babiš využil výročí sametové revoluce ke kritice vlády. Snaží se zprivatizovat demokr... číst článek
Fiala a jeho nutella: Z českého premiéra si utahují i Němci. „Trapný výlet,“ nechápe opozice Fiala a jeho nutella: Z českého premiéra si utahují i Němci. „Trapný výlet,“ nechápe opozice Ještě než premiér Petr Fiala (ODS) vyrazil na cestu do Afriky, zveřejnil na sociálních sítích video,... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič
zobrazit profil Tomáš Kohoutek
Tomáš Kohoutek
zobrazit profil Robert Fico
Robert Fico
zobrazit profil Petr Ježek
Petr Ježek
zobrazit profil Vladimír Koníček
Vladimír Koníček
zobrazit profil Marian Jurečka
Marian Jurečka
zobrazit profil Karel Sládeček
Karel Sládeček