Zdenka Němečková Crkvenjaš

Zdenka Němečková Crkvenjaš

Datum narození: 14. 9. 1976
Místo narození: Ostrava
Profese: politička ODS, lékařka
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politička ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš v parlamentních volbách 2021 získala křeslo ve Sněmovně za koalici SPOLU. Zvolena byla v Moravskoslezském kraji.

Poté, co nastoupila na gymnázium v Sarajevu, začala roku 1992 v Bosně válka. S matkou a sourozenci utekli a Zdenka Němečková Crkvenjaš udělala rozdílové zkoušky a pokračovala ve studiu v Ostravě-Zábřehu.

Posléze Zdenka Němečková Crkvenjaš absolvovala obor Všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci (má specializace v oborech chirurgie, popáleninová medicína, plastická chirurgie a titul MBA).

Němečková Crkvenjaš byla primářkou

Pracovala mj. v Popáleninovém centru Fakultní nemocnice Ostrava, kde se Zdenka Němečková Crkvenjaš vypracovala na post primářky. Roku 2014 začala působit jako vedoucí Subkatedry popáleninové medicíny Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha a rok nato ještě coby odborná asistentka na Lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Po povědomí široké veřejnosti se Zdenka Němečková Crkvenjaš dostala roku 2009, kdy vedla tým lékařů, který zachránil život popálené Natálii Kudrikové po žhářském útoku ve Vítkově.

Němečkové pomohly preferenční hlasy

V komunálních volbách 2010 Zdenka Němečková Crkvenjaš ještě coby členka TOP 09 byla díky preferenčním hlasům zvolena ostravskou zastupitelkou. V následujících volbách neuspěla, stejně jako v senátních 2018, do nichž kandidovala jako nezávislá v obvodu č. 71 - Ostrava-město.

V krajských volbách 2020 Zdenka Němečková Crkvenjaš (členka ODS roku 2020) bodovala, stala se jak zastupitelkou, tak radní.

V parlamentních volbách 2021 Zdenka Němečková Crkvenjaš získala mandát v dolní komoře za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Zvolena byla v Moravskoslezském kraji.

Zdenka Němečková Crkvenjaš, jejíž otec pochází ze Sarajeva, je vdaná za bývalého ministra vlády Bohuslava Sobotky Svatopluka Němečka (ČSSD). Mají dceru a syna.

 

Další Politici

zobrazit profil Pavel Plzák
Pavel Plzák
zobrazit profil Jana Pastuchová
Jana Pastuchová
zobrazit profil František Vácha
František Vácha
zobrazit profil Tomáš Macura
Tomáš Macura
zobrazit profil Viktorie Švédská
Viktorie Švédská
zobrazit profil Marie Jílková
Marie Jílková
zobrazit profil Jana Maláčová
Jana Maláčová
zobrazit profil Eva Tylová
Eva Tylová