Václav Král

Václav Král

Datum narození: 25. 3. 1980
Místo narození: České Budějovice
Profese: politik ODS, ekonom, manažer, podnikatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Václav Král v parlamentních volbách 2021 získal křeslo ve Sněmovně za koalici SPOLU. Zvolen byl v Jihočeském kraji.

Po Obchodní akademii Husova v Českých Budějovicích Václav Král absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Poté vystřídal řadu manažerských pozic ve strojírenském podniku Motor Jikov v Soběslavi a zároveň vedl rodinnou firmu podnikající v zemědělské a živočišné výrobě.

Začátkem roku 2017 se Václav Král stal předsedou představenstva společnosti Teplárna České Budějovice. Působil v dozorčích radách několika firem, mj. podniku Povodí Vltavy.

Václav Král nahradil Martina Kubu

Od roku 2003 člen ODS Václav Král v krajských volbách 2008 získal post zastupitele Jihočeského kraje. Po rezignaci Martina Kuby roku 2011 se stal náměstkem hejtmana. Ve volbách v letech 2012 a 2016 neuspěl, podobně jako v komunálních volbách 2014 a 2018.

Do dolní komory se Václavu Královi nepodařilo dostat v předčasných parlamentních volbách 2013, po pádu vlády Petra Nečase. Vyšlo mu to ve volbách 2021, a to za koalici SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Poslancem byl zvolen v Jihočeském kraji.

Václav Král je ženatý a má tři syny.

 

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Borka
Jaroslav Borka
zobrazit profil Herbert Pavera
Herbert Pavera
zobrazit profil Miroslav Grebeníček
Miroslav Grebeníček
zobrazit profil Roman Kraus
Roman Kraus
zobrazit profil Jan Sobotka
Jan Sobotka
zobrazit profil Jaroslav  Dvořák
Jaroslav Dvořák
zobrazit profil Radka Maxová
Radka Maxová
zobrazit profil Róbert Teleky
Róbert Teleky