Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Datum narození: 8. 10. 1958
Místo narození: Ixelles, Belgie
Výška: 161 cm
Profese: 12. předsedkyně Evropské komise
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Ursula von der Leyen, německá křesťanskodemokratická politička, se v prosinci 2019 stala předsedkyní Evropské komise. Je první ženou na tomto postu.

Vystudovala ekonomii na univerzitách v Göttingenu a v Londýně. Následně Ursula von der Leyen, rozená Ursula Gertrud Albrecht, absolvovala medicínu v Hannoveru, po níž pracovala jako asistentka univerzitní gynekologické kliniky. Používala pseudonym Rose Ladson, který byl odvozen od příjmení její prababičky z jihokarolínského Charlestonu.

O URSULE VON DER LEYEN ČTĚTE ZDE>>

Ursula von der Leyen byla nejdéle sloužící ministryní za vlád Angely Merkel

Do politiky Ursula von der Leyen vstoupila na konci 90. let 20. století (od roku 1990 členka CDU). Čtyři roky nato zasedla do parlamentu Dolního Saska. Po rezignaci Horsta Köhlera o ní média spekulovala jako o možné kandidátce na funkci německého prezidenta.

V letech 2003 až 2005 byla Ursula von der Leyen ministryní v zemské vládě. V kabinetech spolkové kancléřky Angely Merkel vykonávala funkci ministryně pro rodinu, seniory, ženy a mládež a posléze ministryně práce a sociálních věcí. V 2013 až 2019 byla ministryní obrany. Stala se tak první ženou v této funkci a zároveň nejdéle sloužící ministryní ve čtyřech vládách Angely Merkel.

Za svého ministrování Ursula von der Leyen mj. podporovala těsnou bezpečnostní spolupráci mezi Německem a Saúdskou Arábií, postavila se proti stažení německých vojáků z Afghánistánu nebo v rámci migrační krize v roce 2015 veřejně odsoudila maďarského premiéra Viktora Orbána za pokus násilně zastavit proud uprchlíků.

Od roku 2010 devět let Ursula von der Leyen zastávala funkci místopředsedkyně CDU. V červenci 2019 byla nominována na předsedkyni Evropské komise a 1. prosince téhož roku nahradila Jeana-Claudea Junckera. Za jejího vedení byla EK kritizována za pomalý postup při získávání vakcín proti koronaviru.

Je rodilou mluvčí německého a francouzského jazyka a plynně hovoří anglicky. Mezi koníčky Ursuly von der Leyen patří koně. Dřív závodila.

Ursula von der Leyen si vzala šlechtice

Vlohy k tomu stát se úspěšnou političkou Ursula Gertrud Albrecht podědila zřejmě po otci, který byl opakovaně zvolen do zemského parlamentu a za CDU se ucházel o nominaci do úřadu spolkového kancléře. Těsně však prohrál s Franzem-Josefem Straußem, jehož ve všeobecných volbách porazil tehdy úřadující kancléř Helmut Schmidt.

Mezi slavné předky předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen patří praděd, psycholog a lékař Carl Albrecht, který vyvinul metodu meditace založené na autogenním tréninku, s využitím pro výzkum mystiky vědomí. Dále pak mj. její bratranec Marc Albrecht, jenž se v roce 2011 stal šéfdirigentem Nizozemské národní opery.

V roce 1986 se Ursula Gertrud Albrecht provdala za lékaře Heika von der Leyena, jenž pochází ze šlechtického rodu, který zbohatl na obchodu s hedvábím. Manžel se v roce 2002 stal profesorem vnitřního lékařství a experimentální kardiologie na lékařské fakultě v Hannoveru. V letech 1987 až 1999 se páru narodilo sedm dětí.

 

Články o celebritě

Pavel: S obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války. Konferencí v Mnichově otřásla smrt Navalného Pavel: S obnovou Ukrajiny nemůžeme čekat na konec války. Konferencí v Mnichově otřásla smrt Navalného V Mnichově v pátek začala bezpečnostní konference, která patří k nejvýznamnějším mezinárodněpolitick... číst článek
Macron s Brigitte na pohřbu otce eura Delorse (†98): Loučili se s ním i špičky EU či Orbán Macron s Brigitte na pohřbu otce eura Delorse (†98): Loučili se s ním i špičky EU či Orbán Vrcholní představitelé Evropské unie a jejích členských zemí v čele s francouzským prezidentem Emman... číst článek
Tragédie v Praze otřásla sociálními sítěmi Tragédie v Praze otřásla sociálními sítěmi Šok, zděšení. A pak, krátce po potvrzení zpráv o včerejší střelbě, zraněných a mrtvých na Filozofick... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Chvojka
Jan Chvojka
zobrazit profil Pavel Hojda
Pavel Hojda
zobrazit profil Martina Dlabajová
Martina Dlabajová
zobrazit profil Zbyněk Linhart
Zbyněk Linhart
zobrazit profil Miloš Petera
Miloš Petera
zobrazit profil Milan Daďourek
Milan Daďourek
zobrazit profil Miroslav Sládek
Miroslav Sládek
zobrazit profil Ondřej Benešík
Ondřej Benešík