Ladislav Jakl

Datum narození: 17. 12. 1959
Místo narození: Cheb
Profese: novinář, hudebník, bývalý poslance, exšéf prezidentské kanceláře
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Novinář a rocker Ladislav Jakl, bývalý šéf politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, v dubnu 2019 zasedl do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Absolvoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Za totality Ladislav Jakl pracoval v různých profesích, mj. jako závozník. Byl evidován jako kandidát tajné spolupráce ve svazcích StB pod krycí jméno Láďa.

LADISLAV JAKL BYL NAPADEN

S novinařinou Ladislav Jakl začal až po Sametové revoluci, a to v Lidových novinách. V roce 2009 vydal knihu Rocker na hradě. Stal se prezidentem občanského sdružení První Pivní Extraliga, které se zabývá degustací a propagací piv.

Do politiky Ladislav Jakl vstoupil v roce 1990, kdy byl něco přes rok poslancem České národní rady. Roku 1997 začal působit v různých funkcích jako poradce Václava Klause, dále zastával post ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky a zároveň tajemníka prezidenta.

Spolupráci Václavu Klausovi Ladislav Jakl nabídl v reakci na tzv. sarajevský atentát. Stal se členem správní rady Nadačního fondu Václava Klause a později správní rady Institutu Václava Klause.

V roce 2012 byl Ladislav Jakl nominován jako nestraník kandidátem na prezidenta republiky za neparlamentní Stranu svobodných občanů. Je signatářem Manifestu D.O.S.T., spolu s další kandidátkou na post hlavy státu Janou Bobošíkovou.

V senátních volbách 2018 Ladislav Jakl kandidoval jako nestraník za hnutí SPD v obvodu č. 26 - Praha 2, nedostal se ani do druhého kola. V dubnu 2019 za hnutí Tomia Okamury usedl do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ladislav Jakl se léta věnuje rockové hudbě, jako autor a člen kapel Etal a Folimanka Blues, v nichž hraje na kytaru a zpívá. V roce 2015 byl coby frontman skupiny Folimanka Blues v soutěži Skutečná liga vyhlášen Osobností roku.

O LADISLAVU JAKLOVI ČTĚTE ZDE>>

Rocker Ladislav Jakl je rozvedený. Jeho ženou byla v letech 1988 až 2005 novinářka a bývalá předsedkyně Rady Českého rozhlasu Dana Jaklová. V roce 1994 Ladislav Jakl adoptoval šestnáctiměsíčního romského chlapce.

 

Další Politici

zobrazit profil Simona Kratochvílová
Simona Kratochvílová
zobrazit profil Jaromír Dědeček
Jaromír Dědeček
zobrazit profil Zdeněk  Seidl
Zdeněk Seidl
zobrazit profil Václav Snopek
Václav Snopek
zobrazit profil Pavel Svoboda
Pavel Svoboda
zobrazit profil Markéta Wernerová
Markéta Wernerová
zobrazit profil Marie Benešová
Marie Benešová
zobrazit profil Petr Urbánek
Petr Urbánek