Milouš Jakeš

Datum narození: 12. 8. 1922
Datum úmrtí: 10. 7. 2020
Místo narození: České Chalupy (Krumlovsko)
Profese: generální tajemník ÚV KSČ
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Milouš Jakeš byl poslední šéf totalitní KSČ. Smetl ho listopad 1989. Proslul svým trapným projevem, kde si pletl brojlery s bojlery.

Původ Milouše Jakeše byl z hlediska komunistické ideologie naprosto perfektní. Pocházel z chudé rodiny venkovského zemědělce a živil se jako montér a lakýrník. Než nastartoval politickou kariéru, měl pouze průmyslovku, na níž v roce 1944 maturoval s vyznamenáním.

ZMLÁCENÝ MILOUŠ JAKEŠ

Jakeš byl souzen a zproštěn obžaloby

Univerzitní vzdělání Milouš Jakeš získal v Moskvě v tuhých 50. letech 20. století na Vysoké stranické škole při Ústředním výboru Komunistické strany Sovětského svazu. Do KSČ vstoupil jako třiadvacetiletý hned po II. světové válce. A šel nahoru: brzy šéfoval národní výbor v Gottwaldově (dnešní Zlín), pak byl tajemníkem Ústředního výboru Československého svazu mládeže pro ideologii, kulturu a mezinárodní vztahy.

Milouš Jakeš se zapletl v roce 1968, kdy se po Pražském jaru a sovětské invazi postavil na stranu ortodoxních prosovětských komunistů a stal se šéfem obávané Ústřední kontrolní a revizní komise KSČ. Za své angažmá roku 1968 byl po Sametové revoluci souzen, ale pro nedostatek důkazů zproštěn viny.

ROZHOVOR S MILOUŠEM JAKEŠEM

Milouš Jakeš na CD Jako kůl v plotě

Od roku 1971 byl Milouš Jakeš poslancem a v 80. letech figuroval ve vedení tehdejší loutkové Sněmovny. V nejvyšším vedení ÚV KSČ byl od roku 1977. O deset let později vystřídal Gustáva Husáka v nejvyšší stranické funkci, stal se generálním tajemníkem ÚV KSČ.

Pro svoji prostoduchost byl Milouš Jakeš často terčem posměchu. Vyšlo dokonce CD s jeho památným projevem v Červeném Hrádku, které neslo název Jako kůl v plotě. On sám se za předlistopadový režim stavěl i po revoluci, hájil ho a byl nadále členem komunistické strany.

Jakešův vnuk spáchal sebevraždu

VŠE O MILOUŠI JAKEŠOVI ZDE>>

Jeho vnuk nicméně nezvládl společenský tlak, který vyplýval z toho, že nosil jméno vysmívaného komunistického papaláše a spáchal v roce 2013 sebevraždu. V témže roce zemřela Milouši Jakešovi i manželka Květena, kterou podle svých slov miloval a nikdy ji nebyl nevěrný.

Komunista Milouš Jakeš zemřel 10. července 2020 v LDN. Bylo mu 97 let. 

 

Články o celebritě

Babiš vyzval Fialu k demisi, sám to po duelu schytal. „Milouš Jakeš dneška,“ rýpl si kritik Babiš vyzval Fialu k demisi, sám to po duelu schytal. „Milouš Jakeš dneška,“ rýpl si kritik Andrej Babiš (ANO) v pořadu Partie Terezie Tománkové vyzval Petra Fialu (ODS) k demisi, podle něj by... číst článek
Advokát Sokol pro Blesk: Jakeš působil jako hlupák. A co si protrpěla Parkanová? Advokát Sokol pro Blesk: Jakeš působil jako hlupák. A co si protrpěla Parkanová? Elitní advokát, anebo obhájce mafiánů? Problém ani s jedním z těchto označení nemá Tomáš Sokol (71),... číst článek
Zemřel Lubomír Štrougal (†98)! Kalousek: Měl na rukou krev zahynulých na drátech Zemřel Lubomír Štrougal (†98)! Kalousek: Měl na rukou krev zahynulých na drátech Lubomír Štrougal zemřel ve věku 98 let, upozornily na to Seznam Zprávy. Štrougal byl jednou z hlavní... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Michal Kováč
Michal Kováč
zobrazit profil Martin Bursík
Martin Bursík
zobrazit profil Vítězslav Maláč
Vítězslav Maláč
zobrazit profil Pavel Pisch
Pavel Pisch
zobrazit profil Radim Babinec
Radim Babinec
zobrazit profil David Kasal
David Kasal
zobrazit profil Roman Línek
Roman Línek
zobrazit profil Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík