Miroslav Šlouf

Datum narození: 19. 9. 1948
Datum úmrtí: 16. 2. 2018
Profese: lobbista
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Politický lobbista Miroslav Šlouf, blízký přítel a poradce Miloše Zemana, bývalý vedoucí funkcionář SSM a někdejší poslanec KSČ, podlehl rakovině. Bylo mu 69 let.

Miroslav Šlouf začínal jako básník. V roce 1974 se začal angažovat v politice, kde se celkem slušně uchytil. V letech 1981 a 1982 byl poslancem České národní rady; od února 1990 do června 1990 byl jejím místopředsedou. V roce 1991 z KSČ vystoupil (fungoval v ní od roku 1975).

MIROSLAV ŠLOUF - CO NAPSAL V PAMĚTECH

V roce 1994 se Miroslav Šlouf stal členem ČSSD. Velice významně přispěl k vítězství Miloše Zemana v parlamentních volbách 1998. Díky tomu se stal vedoucím týmu jeho poradců. Novinářům lobbista přiznal, že se za vlády Miloše Zemana na Úřadu vlády setkával s Františkem Mrázkem (zavražděný kontroverzní podnikatel, jedna z vedoucích figur tehdejšího českého podsvětí). 

Počátkem roku 2008 Miroslav Šlouf založil občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana. V říjnu 2009 opustil ČSSD a angažoval se při zakládaní Strany Práv Občanů Zemanovci.

Nějakou dobu byl Miroslav Šlouf členem týmu Miloše Zemana při prezidentských volbách 2013. Miloš Zeman  jej odvolal s odůvodněním, že lhal o tom, že přesvědčil Vladímíra Remka, aby odmítl kandidovat na prezidenta za KSČM. Miroslav Šlouf to vše popřel a údajně s Milošem Zemanem zůstali přátelé.

Lobbista Miroslav Šlouf byl také velice výraznou osobností v aféře zvané Olovo. Aféra Olovo byl politický skandál, který vypukl roku 2000 během vlády Miloše Zemana, a to za účelem zdiskreditovat dřívější významnou představitelku ČSSD Petru Buzkovou (olovo, chemická značka Pb – iniciály Petry Buzkové). Spis obsahoval mimo jiné i pomluvy o tom, jak politička dříve spolupracovala s StB, že se živila prostitucí nebo také, že týrala a zanedbávala svou malou dceru.

Další aférou byla kauza Savoy, která ovlivnila prezidentské volby roku 2008. O co v kauze šlo? Několik dní před prezidentskou volbou, se do médií dostala videonahrávka ze schůzky hradního kancléře Jiřího Weigla a Miroslava Šloufa v pražském hotelu Savoy. V době zveřejnění této videonahrávky se spekulovalo o tom, že Weigl jednal se Šloufem o možnosti, jak získat hlasy pro kandidáta ODS  Václava Klause od sociálních demokratů, jejich lídři ale prosazovali Jana Švejnara. Kvůli této kauze byly prezidentské volby ovlivněny. Vzhledem k obavám z možného ovlivnění některých zákonodárců politici rozhodli o tom, že se volilo veřejně a nikoli tajně, jak bylo dříve zvykem.

O MIROSLAVU ŠLOUFOVI ČTĚTE ZDE>>

Bývalý vedoucí funkcionář SSM a někdejší poslanec KSČ Miroslav Šlouf zemřel 16. února 2018 po dlouhém boji s rakovinou. Bylo mu 69 let.

 

Články o celebritě

Rok od smrti Zemanova exlobbisty: Šloufovo megasídlo je na prodej za 35 milionů Rok od smrti Zemanova exlobbisty: Šloufovo megasídlo je na prodej za 35 milionů Bazén, sauna, vinný sklep, obří pozemek s domkem pro hosty a za barákem golfové hřiště. Kdo chce byd... číst článek
Bém o Kolibříkovi Janouškovi: Přátelé se neopouštějí, odposlechy byly sestříhané Bém o Kolibříkovi Janouškovi: Přátelé se neopouštějí, odposlechy byly sestříhané Byla to dvojka, která podle odposlechů BIS ovládala Prahu. V odposleších se oslovovali Cestovatel a ... číst článek
Komentář: Kauza H-System vrací úder politikům. Ať klienty odškodní i Zeman Komentář: Kauza H-System vrací úder politikům. Ať klienty odškodní i Zeman Zkrachovalý H-System a jeho kauza se do politiky vrací jak bumerang. Naposled jednal s podvedenými k... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaroslav Foldyna
Jaroslav Foldyna
zobrazit profil Marcela Melková
Marcela Melková
zobrazit profil Cyril Svoboda
Cyril Svoboda
zobrazit profil Dita Charanzová
Dita Charanzová
zobrazit profil Jozef Regec
Jozef Regec
zobrazit profil Vlastislav Navrátil
Vlastislav Navrátil
zobrazit profil Zdeněk Geist
Zdeněk Geist