Lubomír Štrougal

Datum narození: 19. 10. 1924
Datum úmrtí: 6. 2. 2023
Místo narození: Mezimostí nad Nežárkou
Profese: komunistický předseda vlády a mnistr
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Lubomír Štrougal byl komunistický politik, ministr zemědělství, ministr vnitra a v letech 1970 až 1988 československý premiér.

Po 2. světové válce Lubomír Štrougal absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Již od roku 1948 pracoval v krajském vedení KSČ v Českých Budějovicích. Za deset let nato byl zvolen do Ústředního výboru KSČ (ÚV KSČ).

LUBOMÍR ŠTROUGAL BEZ TRESTU>>

Od března 1959 do června 1961 Lubomír Štrougal působil jako ministr zemědělství v československé vládě, poté do dubna 1965 coby ministr vnitra. Po sovětské okupaci v roce 1968 řídil vládu v době, kterou premiér Oldřich Černík nedobrovolně trávil na jednáních se sovětským vedením v Moskvě.

Štrougal měl metál Nejvyššího sovětu

Po příchodu Gustáva Husáka do čela KSČ Lubomír Štrougal přijal post v jeho normalizační vládě. Dvacet let byl členem nejužšího vedení KSČ, od ledna 1970 do října 1988 předsedou československé vlády.

V dubnu 1981 Lubomír Štrougal obdržel medaili Za upevnění bojové družby, kterou mu propůjčil Nejvyšší sovět SSSR v souvislosti s 25. výročím Varšavské smlouvy.

Lubomír Štrougal byl vyloučen z KSČ

Po nástupu Michaila Gorbačova k moci v SSSR v roce 1985, stál Lubomír Štrougal na straně reforem a perestrojky. Jeho křídlo ale vnitrostranický boj prohrálo a Lubomír Štrougal byl nucen v roce 1988 opustit funkci předsedy vlády a následně i předsednictvo ÚV KSČ.

Po Sametové revoluci 1989 Lubomír Štrougal kandidoval na pozici generálního tajemníka KSČ, ale neuspěl. V prosinci 1989 rezignoval na mandát poslance Federálního shromáždění a na členství v ÚV KSČ a počátkem roku 1990 byl vyloučen z KSČ.

Štrougal se vyhnul vězení

Během 90. let 20. století byl Lubomír Štrougal obviněn z trestných činů v souvislosti se svým působením ve funkci předsedy vlády. V květnu 2021 bylo však Městským státním zastupitelstvím v Praze rozhodnuto, že jako člověk stižený duševní poruchou nemůže být trestně stíhán.

O LUBOMÍRU ŠTROUGALOVI ČTĚTE ZDE>>

S první ženou Věrou Štrougalovou se rozvedl v roce 1992 a oženil se s Miluší Štrougalovou, s níž se seznámil na úřadu vlády. Lubomír Štrougal měl dvě děti. Jeho zetěm byl publicista a podnikatel Jiří Janoušek.

Spekulovalo se o nadstandardních vztazích Lubomíra Štrougala se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou.

Komunistický prominent Lubomír Štrougal zemřel 6. února 2023. Bylo mu 98 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Mihalčín
Martin Mihalčín
zobrazit profil Frederik Fetterlein
Frederik Fetterlein
zobrazit profil Jazz Raycole
Jazz Raycole
zobrazit profil Daniela Weissová
Daniela Weissová
zobrazit profil Stephen Fry
Stephen Fry
zobrazit profil Josef Novotný
Josef Novotný
zobrazit profil Jana Preissová
Jana Preissová
zobrazit profil Jan Doleček
Jan Doleček