Michail Gorbačov

Michail Gorbačov

Datum narození: 2. 3. 1931
Datum úmrtí: 30. 8. 2022
Místo narození: Privol'noe, Rusko
Profese: jediný prezident SSSR, politik, který zlikvidoval komunismus
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Michail Gorbačov, jediný prezident SSSR, byl ruský a sovětský komunistický politik. Jeho perestrojka vedla k pádu komunistického režimu. Stal se držitelem Nobelovy ceny za mír.

Studoval práva na Lomonosovově univerzitě v Moskvě. Do Komunistické strany Sovětského svazu (KSSS) Michail Gorbačov, celým jménem Michail Sergejevič Gorbačov, vstoupil roku 1952. Bylo mu 21 let. V roce 1966 dokončil Zemědělský institut jako agronomický ekonom.

MICHAIL GORBAČOV - CO SI MYSLEL O PUTINOVI

Funkce Michaila Gorbačova zanikla

V roce 1974 se Michail Gorbačov stal poslancem Nejvyššího sovětu. V listopadu 1979 byl zvolen kandidátem Politbyra ÚV KSSS a 21. října 1980 pak řádným členem Politbyra. V roce 1983 vedl delegaci do Kanady a roku 1984 do Spojeného království, kde se setkal s Margaret Thatcherovou.

Od 11. března 1985 do 24. srpna 1991 byl generálním tajemníkem ÚV KSSS. Dne 25. května 1989 se Michail Gorbačov stal 1. předsedou Nejvyššího sovětu SSSR. Byl jím do 5. března 1990, kdy funkce zanikla. Jako jediný zastával post prezidenta SSSR (15. března 1990 až 25. prosince 1991).

Gorbačov zemřel v 91 letech

Jeho perestrojka vedla k pádu komunismu. V roce 1990 Michail Gorbačov dostal Nobelovu cenu za mír. O dva roky později mu bylo uděleno ocenění Ronald Reagan Freedom Award.

O MICHAILU GORBAČOVOVI ČTĚTE ZDE>>

Svou budoucí ženu Raisu Maximovnu Titarenkovou Michail Gorbačov potkal na stejné univerzitě, kde studoval práva a ona sociologii. Měli spolu dceru Ininu (*1957), která se stala lékařkou.

Michail Sergejevič Gorbačov zemřel 30.srpna po težké a dlouhé nemoci. Bylo mu 91 let.

 

Články o celebritě

Rebelie v ruské církvi: Moskevského opata vyhostili, odmítl se modlit za výhru na Ukrajině Rebelie v ruské církvi: Moskevského opata vyhostili, odmítl se modlit za výhru na Ukrajině Prominentní liberální kněz Alexej Uminskyj čelí vyhoštění z Ruské pravoslavné církve, protože odmítl... číst článek
Putin obalamutil spoustu lidí a sám se stal obětí vlastní mesiášské propagandy, míní komentátorka Putin obalamutil spoustu lidí a sám se stal obětí vlastní mesiášské propagandy, míní komentátorka Ruský prezident Vladimir Putin, který v sobotu oslavi 71. narozeniny, se rád svým občanům prezentuje... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Martin Červíček
Martin Červíček
zobrazit profil Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach
zobrazit profil Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová
zobrazit profil Tomáš Dubský
Tomáš Dubský
zobrazit profil Milan Chovanec
Milan Chovanec
zobrazit profil Gustav Pilch
Gustav Pilch
zobrazit profil Andrea Brzobohatá
Andrea Brzobohatá