Zbyněk Stanjura

Datum narození: 15. 2. 1964
Místo narození: Opava
Profese: politik ODS, podnikatel, programátor
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Zbyněk Stanjura, 14. ministr dopravy ČR, v parlamentních volbách 2021 znovu obhájil poslanecký mandát. V prosinci se stal ministrem financí.

Po gymnáziu v Opavě Zbyněk Stanjura studoval na elektrotechnické fakultě VUT Brno, obor elektronické počítače. Po Sametové revoluci 1989  se spolužáky založil firmu, ve které pracoval jako programátor a ředitel, a to celkem 11 let.

STANJURA: SEBRAT SLEVY STUDENTŮM A SENIORŮM 

Zbyněk Stanjura byl primátorem Opavy

Do komunální politiky Zbyňka Stanjuru podle jeho slov přivedl zájem o rodné město. Byl dlouhá let opavským zastupitelem, opakovaně vedl ODS do komunálních voleb a osm let zastával post primátora Opavy.

Kolem politické kariéry Zbyňka Stanjury se strlh skandál, když se zjistilo, že v té době vlastnil třetinový podíl ve firmě Eskon, i když tvrdil, že ho prodal již v roce 2002. Tehdy totiž firma získávala zakázky i od města Opavy. Roku 2007 se jedinou vlastnicí Eskonu stala jeho manželka Hana Malurová.

Navíc ještě v době působení Zbyňka Stanjury v čele opavského magistrátu byl jeho tehdy jedenasedmdesátiletý otec Vilibald Stanjura jednatelem městské firmy Technické služby.

Do Sněmovny se Zbyněk Stanjura poprvé dostal roku 2010, kde záhy začal působit jako předseda poslaneckého klubu ODS. Od prosince roku 2012 do srpna 2013 zastával ve vládě Petra Nečase funkci ministra dopravy.

V roce 2013 Zbyněk Stanjura obhájil mandát poslance a znovu se stal předsedou poslaneckého klubu ODS. V komunálních volbách 2014 se pokoušel obhájit post zastupitele města Opavy, ale neuspěl; skončil jako první náhradník.

V parlamentních volbách 2017 se Zbyněk Stanjura stal opět lídrem kandidátky občanských demokratů v Moravskoslezském kraji a byl zvolen. Do voleb 2021 jej jako svou moravskoslezskou jedničku vyslala koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09). Křeslo v dolní komoře si udržel. Byl zvolen šéfem poslaneckého klubu ODS.

Posléze se Zbyněk Stanjura stal adeptem na post ministra financí ve vládě Petra Fialy (ODS). Jmenován byl 17. prosince 2021.

O ZBYŇKU STANJUROVI ČTĚTE ZDE>>

Zbyněk Stanjura je ženatý. Odpočine si při u cestování, četbě a sportu; můžete ho potkat na inline bruslích, kole či na procházce.

 

 

 

 

 

Články o celebritě

Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Žádné překvapení se nekonalo. Petr Fiala obhájil křeslo předsedy ODS. Dostal 424 hlasů z 481 platnýc... číst článek
Schillerová o tanečcích a úletech na TikToku: „Učím se metodou pokus omyl.“ Šije i do Fialy a Pekarové Schillerová o tanečcích a úletech na TikToku: „Učím se metodou pokus omyl.“ Šije i do Fialy a Pekarové Jí červy, zpívá, nakrucuje se, šije do pětikoalice, pitvoří se. Alena Schillerová (ANO) na sociální ... číst článek
První dáma ANO Schillerová v Hráčích: Vrátíme EET a školkovné! Kým by chtěla být v příští vládě? První dáma ANO Schillerová v Hráčích: Vrátíme EET a školkovné! Kým by chtěla být v příští vládě? Když se jí zeptáte, čím by chtěla být po volbách i vzhledem k tomu, že průzkumy věští hnutí ANO vítě... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Vlastimil Válek
Vlastimil Válek
zobrazit profil Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
zobrazit profil Václav Votava
Václav Votava
zobrazit profil Michaela Šebelová
Michaela Šebelová
zobrazit profil Lubomír Brož
Lubomír Brož
zobrazit profil Jaromír Strnad
Jaromír Strnad
zobrazit profil Jan Richter
Jan Richter