Pavel Blažek

Datum narození: 8. 4. 1969
Přezdívka: Don Pablo
Místo narození: Brno
Profese: politik ODS, právník, 15. ministr spravedlnosti
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Pavel Blažek, který byl od 3. července 2012 rok a týden ministr spravedlnosti vlády Petra Nečase, poslanecký mandát poprvé získal v říjnu 2013. V prosinci 2021 se stal šéfem resortu, který již vedl.

Po Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Pavel Blažek absolvoval šestitýdenní stáž na nizozemské univerzitě v Utrechtu zaměřené na evropskou kulturu, politiku a právo. V letech 1992 až 2002 působil jako interní učitel na brněnských právech. Roku 1996 začal vykonávat advokátní praxi.

PAVEL BLAŽEK - DON PAŘIČ

Do ODS Blažek vstoupil roku 1998

Politickou kariéru Pavel Blažek zahájil roku 1998, kdy vstoupil do ODS a byl zvolen zastupitelem městské části Brno-střed. Od listopadu 2002 do poloviny října 2014 zasedal též v zastupitelstvu Brna.

Před kongresem ODS, který se konal v listopadu 2009, se jeho jméno objevilo na novináři sestaveném seznamu krajských kmotrů. Pavel Blažek, jenž si vysloužil přezdívku Don Pablo, to označil za nesmysl. V letech 2010 až 2014 byl místopředsedou strany.

Podepsal vydání Torubarova do Ruska

V roce 2012 se Pavel Blažek stal ministrem spravedlnosti ve vládě Petra Nečase. Ve funkci setrval do jejího pádu. V dubnu 2013 podepsal vydání Alexeje Torubarova do Ruska, přestože nebylo dosud rozhodnuto o jeho žádosti o azyl. Proto na něj Stanislav Torubarov, syn vydaného, podal trestní oznámení.

V parlamentních volbách 2013 Pavel Blažek získal poslanecký mandát, který díky 3 702 preferenčním hlasům roku 2017 obhájil. Do voleb 2021 jej vyslala koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) na čtvrté příčce své Jihomoravské kandidátky. Křeslo v dolní komoře si opět udržel.

Posléze se Pavel Blažek stal adeptem na šéfa resortu, který již vedl, tedy spravedlnosti, a to ve vládě Petra Fialy (ODS). Ministrem byl jmenován 17. prosince 2021.

O PAVLU BLAŽKOVI ČTĚTE ZDE>>

Koníčky Pavla Blažka jsou četba a hudba.

Manželkou Pavla Blažka je brněnská exekutorka Alena Blažková. Mají dvě děti.

 

 

 

 

Články o celebritě

Ministr spravedlnosti Blažek v Hráčích o letitém soudním sporu s exministryní obrany Parkanovou Ministr spravedlnosti Blažek v Hráčích o letitém soudním sporu s exministryní obrany Parkanovou Bývalý ministryně obrany Vlasta Parkanová se nedočkala dalšího odškodnění za více než desetileté stí... číst článek
Nejvyšší žalobce bude nově jmenován jen na sedm let. Sněmovna se na tom shodla Nejvyšší žalobce bude nově jmenován jen na sedm let. Sněmovna se na tom shodla Funkční období nejvyššího státního zástupce bude zřejmě sedmileté a bez možnosti opakování. Sněmovna... číst článek
Jednání Fialovy vlády: Rozhodne o přidání peněz na školství a chce zavést registr lobbistů Jednání Fialovy vlády: Rozhodne o přidání peněz na školství a chce zavést registr lobbistů Stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelism... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Antonín Tesařík
Antonín Tesařík
zobrazit profil Alexander Černý
Alexander Černý
zobrazit profil Jiří Valenta
Jiří Valenta
zobrazit profil Kamala Harris
Kamala Harris
zobrazit profil Fidel  Castro
Fidel Castro
zobrazit profil Martin Exner
Martin Exner
zobrazit profil Josef Pavlík
Josef Pavlík
zobrazit profil Ondřej Polanský
Ondřej Polanský