Markéta Vaňková

Datum narození: 15. 7. 1977
Místo narození: Brno
Profese: politička ODS, primátorka Brna, právnička
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politička ODS Markéta Vaňková se v komunálních volbách 2018 stala lídryní strany v Brně a posléze tamní primátorkou. Ve volbách 2022 post obhájila.

Po studiu na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně Markéta Vaňková získala titul JUDr. v oboru právo se specializací na občanské právo. V roce 2003 složila advokátní zkoušky a začala se věnovat zejména právu občanskému, obchodnímu a správnímu.

MARKÉTA VAŇKOVÁ VYŠACHOVALA HNUTÍ ANO

Do politiky stejně jako do ODS Markéta Vaňková vstoupila roku 2002, kdy se stala zastupitelkou městské části Brno-střed. V letech2006 až 2010 působila jako zastupitelka města Brna a členka rady městské části Brno-střed.

Následující čtyři roky Markéta Vaňková fungovala jako uvolněná zastupitelka městské části Brno-střed pro oblast legislativy a životního prostředí. Ve volbách 2016 byla zvolena zastupitelkou Jihomoravského kraje.

Do komunálních voleb 2018 ODS Markétu Vaňkovou vyslala jako svou lídryně, tudíž vybojovat post primátorky. ODS ve volbách skončila druhá, za vítězným hnutím ANO 2011, avšak přes původní dohodu vytvořila koalici s Piráty, KDU-ČSL a ČSSD. A stala se tamní primátorkou, v křesle tak vystřídala Petra Vokřála z hnutí ANO.

V komunálních volbách 2022 Markéta Vaňková post primátorky obhájila. Počátkem srpna 2023 nabídla rezignaci poté, co se objevia její fotka s látkou nápadně připomínající kokain.

O MARKÉTĚ VAŇKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Ve volném čase se Markéta Vaňková věnuje rodině. Ráda sportuje, cestuje a chodí do divadla.

Markéta Vaňková je vdaná a má dvě děti.

 

Články o celebritě

Benda o Blažkovi na oslavě Nejedlého: „Blbost sedět tam takhle dlouho.“ Rakušan chce vysvětlení Benda o Blažkovi na oslavě Nejedlého: „Blbost sedět tam takhle dlouho.“ Rakušan chce vysvětlení Setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s proruským lobbistou Martinem Nejedlým bylo nevho... číst článek
Velká rána pro Bolka Polívku: Zavřeli mu divadlo! Natrvalo Velká rána pro Bolka Polívku: Zavřeli mu divadlo! Natrvalo Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. St... číst článek
"Koks" a lajny: Vaňková i Kerndl byli na testech na drogy! Spolustraníci je podrželi "Koks" a lajny: Vaňková i Kerndl byli na testech na drogy! Spolustraníci je podrželi Brněnská ODS podržela primátorku Markétu Vaňkovou i jejího prvního náměstka Roberta Kerndla a vyslov... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Karel Smetana
Karel Smetana
zobrazit profil Adolf Klepš
Adolf Klepš
zobrazit profil Vladimír Koníček
Vladimír Koníček
zobrazit profil František Konečný
František Konečný
zobrazit profil Radek Vondráček
Radek Vondráček
zobrazit profil Ivan Strachoň
Ivan Strachoň
zobrazit profil Stanislav Mišák
Stanislav Mišák