Jana Černochová

Datum narození: 26. 10. 1973
Místo narození: Praha
Profese: politička ODS, zaměstnankyně banky
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Politička ODS Jana Černochová začínala v bance na přepážce. Poté, co roku 1997 vstoupila do strany modrého ptáka, její hvězda začala stoupat. Stala se starostkou Prahy 2, poslankyní a v prosinci 2021 ministryní obrany.

Rozvedená a bezdětná Jana Černochová se kromě své politické kariéry proslavila vztahem s mužem, jenž se během jejich čtyřletého partnerství stal policejním prezidentem. Byl to dlouholetý policista Martin Červíček, jehož kariéra šla strmě nahoru podobně jako Jany Černochové. Avšak jejich cesty se rozešly. Politička po rozchodu s přítelem své pozice obhájila, policejní prezident byl z funkce odvolán. Do křesla hlavy PČR se totiž na základě rozhodnutí soudu vrátil Petr Lessy.

JANA ČERNOCHOVÁ - VYHODILA PREZIDENTA?

Do ODS Černochová vstoupila za studií

Rodilá Pražačka Jana Černochová po maturitě, kterou úspěšně složila roku 1992, pracovala v bance na přepážce. Roku 1996 absolvovala kurz v oboru bankovnictví a peněžní ekonomie na Fakultě financí a účetnictví; tři roky nato získala titul bakaláře na Vysoké škole aplikovaného práva. Poté studovala mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě Praha.

JANA ČERNOCHOVÁ A FASCINACE RYBOU

Ještě v době studií, konkrétně roku 1997, Jana Černochová vstoupila do ODS. Hned v listopadu 1998 zasedla do Zastupitelstva městské části Praha 2. Po volbách 2006 se stala starostkou, jíž byla do roku 2010. Do starostovského křesla se opět vrátila 26. března 2012. Tento post obhájila ve volbách 2014 jako lídryně tamní kandidátky občanských demokratů.

O JANĚ ČERNOCHOVÉ ČTĚTE ZDE>>

parlamentních volbách 2010 byla Jana Černochová zvolena do dolní komory. Po jmenování jejího tehdejšího přítele Martina Červíčka policejním prezidentem se vzdala členství ve sněmovním bezpečnostním výboru, jemuž předsedala.

Černochová byla terčem výhrůžek

Mandát poslankyně měla do srpna 2013 a opět jej získala v říjnu téhož roku - ve volbách byla opět zvolena do Sněmovny ze třetího místa pražské kandidátky ODS. Roku 2015 se Jana Černochová stala terčem výhrůžek - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE.

Lídryní kandidátky ODS pro Prahu se Jana Černochová stala v parlamentních volbách 2017, kdy mandát obhájila. Do voleb 2021 ji vyslala koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) na své pražské kandidátce. Opět si křeslo v dolní komoře udržela.

Posléze se Jana Černochová stala adeptkou na post ministryně obrany ve vládě Petra Fialy (ODS). Ministryní byla jmenována 17. prosince 2021.

 

 

Články o celebritě

Překvapení pro Clintona? Pavel mu zítra udělí státní vyznamenání, Řád bílého lva už má Překvapení pro Clintona? Pavel mu zítra udělí státní vyznamenání, Řád bílého lva už má Prezident republiky Petr Pavel v úterý ve 12 hodin na Pražském hradě udělí státní vyznamenání 42. pr... číst článek
Fischer pro Blesk: Za co si rýpl do Pavla a za co chválil? Jde i o kancléře Fischer pro Blesk: Za co si rýpl do Pavla a za co chválil? Jde i o kancléře „Mít dnes na Hradě Babiše s jeho kohoutem, to by byla pohroma,“ míní senátor a bývalý prezidentský k... číst článek
Vláda schválila pět členů do orgánu kontroly tajných služeb a projednala modernizaci Gripenů Vláda schválila pět členů do orgánu kontroly tajných služeb a projednala modernizaci Gripenů Vláda schválila pět kandidátů do orgánu kontroly tajných služeb. S pětičlenným nezávislým orgánem po... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Robert Plaga
Robert Plaga
zobrazit profil Stanislav Blaha
Stanislav Blaha
zobrazit profil Vítězslav Jandák
Vítězslav Jandák
zobrazit profil Barbora Kořanová
Barbora Kořanová
zobrazit profil Eva Rajchmanová
Eva Rajchmanová
zobrazit profil Lumír Aschenbrenner
Lumír Aschenbrenner
zobrazit profil Jan Mládek
Jan Mládek
zobrazit profil Jiří Snížek
Jiří Snížek