Pavel Žáček

Pavel Žáček

Datum narození: 18. 5. 1969
Místo narození: Praha
Profese: politik ODS, novinář, historik, státní úředník
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Politika ODS Pavla Žáčka do parlamentních voleb 2021 vyslala koalice SPOLU obhájit post v dolní komoře, což se mu podařilo.

Studoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze a historii a politologii na Filozofické fakultě UK. Pavel Žáček absolvoval John Marschall Fellowship na Center for Russian and East European Studies (CREES) Stanfordovy univerzity v USA.

V průběhu Sametové revoluce 1989 byl Pavel Žáček místopředsedou Studentského tiskového a informačního střediska. V prosinci převratového roku založil a poté dva roky šéfoval Studentské listy.

V roce 1993 začal Pavel Žáček pracovat na Úřadu dokumentace a vyšetřování činnosti Státní bezpečnosti, který se v roce 1995 přeměnil v Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu, kde byl též náměstkem.

Dále Pavel Žáček mj. vyučoval na Fakultě sociálních věd UK a Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické, byl poradcem skupiny senátorů pro vznik Ústavu paměti národa.

V listopadu 2006 se Pavel Žáček stal ředitelem odboru Archiv bezpečnostních složek Ministerstva vnitra ČR, v roce 2007 šéfem Archivu bezpečnostních složek a zmocněncem vlády pro zřízení a zabezpečení řádného chodu Ústavu pro studium totalitních režimů, jehož byl prvním ředitelem.

V senátních volbách 2014 se Pavel Žáček pokusil vkročit hned do vysoké politiky. Coby nestraník za ODS postoupil do druhého kola, v němž ho porazil Václav Láska (za Stranu zelených a KDU-ČSL). Podařilo se mu to v parlamentních volbách 2017, v nichž získal poslanecký mandát.

Do voleb 2021 Pavla Žáčka vyslala koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09) křeslo ve Sněmovně obhájit, což se mu podařilo.

O PAVLU ŽÁČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Napsal mnoho publicistických textů. Pavel Žáček je autorem řady publikací. Jmenujme např. Boje o minulost (2000), Deset let vyrovnávání se s komunistickou minulostí (2000), Přísně tajné! Státní bezpečnost za normalizace (2001), V čele StB. Pád režimu v záznamech důstojníka tajné policie (2006) či se podílel na Biografickém slovníku náčelníků operativních správ Státní bezpečnosti (2017).

 

 

 

Články o celebritě

Poslanci na cestách: Létali do Chile, Grónska či Japonska, služebky jim omezí! Kdo cestoval nejvíc? Poslanci na cestách: Létali do Chile, Grónska či Japonska, služebky jim omezí! Kdo cestoval nejvíc? Vládní škrty v příštím roce dopadnou i na Sněmovnu. Poslanci totiž mají přijít až o 50 milionů korun... číst článek
Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Analýza Blesku: 606 257 slov ve sněmovní „žvanírně“! Kdo je králem žvanilů a kdo nemluví vůbec? Jak často vystupují jednotliví poslanci a kolik toho řekli na mikrofon? Blesk prošel přes 12 tisíc s... číst článek
Pekarová Adamová balí kufry na Tchaj-wan. K nelibosti Číny vyrazí s početnou delegací Pekarová Adamová balí kufry na Tchaj-wan. K nelibosti Číny vyrazí s početnou delegací Blíží se dlouho plánovaná cesta předsedkyně Sněmovny na Tchaj-wan. Markéta Pekarová Adamová (TOP09) ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Vladimír Balaš
Vladimír Balaš
zobrazit profil Petr Sadovský
Petr Sadovský
zobrazit profil Radim Sršeň
Radim Sršeň
zobrazit profil Ladislav Hynek
Ladislav Hynek
zobrazit profil Jana Maláčová
Jana Maláčová
zobrazit profil František Čuňas Stárek
František Čuňas Stárek
zobrazit profil Hana Naiclerová
Hana Naiclerová