Bohuslav Svoboda

Datum narození: 8. 2. 1944
Místo narození: Praha
Profese: politik ODS, 20. a 24. primátor Prahy, gynekolog
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Politik ODS Bohuslav Svoboda, v letech 2010 až 2013 pražský primátor a posléze poslanec, za koalici SPOLU v roce 2021 křeslo ve Sněmovně obhájil. V polovině února 2023 se do primátorského křesla vrátil.

Po absolvování Lékařské fakulty hygienické Univerzity Karlovy Bohuslav Svoboda nastoupil do nemocnice v Příbrami a poté na Gynekologicko-porodnickou kliniku FNKV a 3. LF UK v Praze. Po Sametové revoluci vyhrál konkurz na přednostu kliniky, jímž byl v letech 1990 až 2011.

BOHUSLAV SVOBODA MĚL POVĚST PROUTNÍKA

Svoboda byl děkanem 3. LF UK

Několik let Bohuslav Svoboda zastával funkci proděkana a děkana 3. LF UK. V letech 1992 až 1998 byl prvním prezidentem České lékařské komory. Po druhém funkčním období ho v jejím čele vystřídal někdejší výrazný politik ČSSD David Rath.

Do politiky se Bohuslav Svoboda pokusil vstoupit roku 1998, kdy neúspěšně kandidoval do Senátu. Ve volbách 2010 se mu jako pražskému lídrovi ODS, do jejíchž řad vstoupil téhož roku, podařilo dostat do zastupitelstva. Od listopadu 2010 do května 2013 byl 20. primátorem hlavního města ČR.

V kauze Opencard stanul před soudem

V předčasných parlamentních 2013, po pádu vlády Petra Nečase, sel Bohuslav Svoboda stal poslancem. V únoru 2014 jej Sněmovna zbavila imunity a vydala k trestnímu stíhání v kauze Opencard. V září 2016 byl odsouzen k podmíněnému trestu v délce 2,5 roku. Dva roky nato Vrchní soud v Praze rozsudek zrušil.

Ve volbách 2017 Bohuslav Svoboda poslanecký mandát obhájil, a to díky 12 360 preferenčním hlasům. Do komunálních voleb 2018, stejně jako do předchozích, tedy roku 2014, jej ODS vyslala jako svého lídra, tudíž opět vybojovat primátorské křeslo, což se mu nepodařilo.

Sněmovna Svobodu vydala ke stíhání

Do parlamentních voleb 2021 Bohuslav Svoboda vkročil v rámci koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09), a to na šesté příčce její pražské kandidátky. Poslanecký mandát obhájil.

Začátkem března 2022 byl Bohuslav Svoboda vydán k trestnímu stíhání i novou dolní komorou.

Koalice SPOLU Bohuslava Svobodu do komunálních voleb 2022 vyslala jako svého pražského lídra, tedy opět kandidáta na primátora. Jím se stal v polovině února 2023.

O BOHUSLAVU SVOBODOVI ČTĚTE ZDE>>

Bohuslav Svoboda je potřetí ženatý.

 

 

 

Články o celebritě

Vánoční vzkazy politiků: Myslí na pozůstalé obětí, Pavlovi připomněli lidi v nemocnicích Vánoční vzkazy politiků: Myslí na pozůstalé obětí, Pavlovi připomněli lidi v nemocnicích Jsou vděční za to, že mohou být se svými blízkými. Prezident Petr Pavel zároveň vyzývá k tomu, aby l... číst článek
Tragédie v Praze otřásla sociálními sítěmi Tragédie v Praze otřásla sociálními sítěmi Šok, zděšení. A pak, krátce po potvrzení zpráv o včerejší střelbě, zraněných a mrtvých na Filozofick... číst článek
Fiala: Brutální zločin! Zbytečně vyhaslo mnoho životů... Šok vyjadřují i další politici Fiala: Brutální zločin! Zbytečně vyhaslo mnoho životů... Šok vyjadřují i další politici Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po dnešní střelbě na Filozofické fakultě UK v Praze, k... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Čižinský
Jan Čižinský
zobrazit profil Zuzana Klusová
Zuzana Klusová
zobrazit profil Václav IV.
Václav IV.
zobrazit profil Ivan Mařák
Ivan Mařák
zobrazit profil Jiří Haramul
Jiří Haramul
zobrazit profil Ondřej Mirovský
Ondřej Mirovský
zobrazit profil Jiří Šír
Jiří Šír
zobrazit profil Věra Jourová
Věra Jourová