Stanislav Gross

Datum narození: 30. 10. 1969
Datum úmrtí: 15. 4. 2015
Místo narození: Praha
Profese: advokát a politik
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

I zahraniční média si všimla jména Stanislav Gross, když se stal ve svých 34 letech nejmladším premiérem v Evropě. Ve své době nejoblíbenějšího politika si česká veřejnost pamatuje jako muže, který musel z politiky odejít, neboť nedokázal vysvětlit, kde vzal peníze na koupi nového bytu. Pro Stanislava Grosse to byl ale jen nový začátek: následně zázračně zbohatl na nákupu a přeprodeji akcií. A pak onemocněl nevyléčitelnou sklerózou ALS.

Když Stanislav Gross vstupoval do politiky,  měl za sebou pouze maturitu na SPŠ dopravní v Praze. Stihl sice v roce 1988 krátce pracovat jako elektromechanik a kandidát na strojvedoucího v Lokomotivním depu Praha-Vršovice, po vojně (sloužil v Olomouci v letech 1988 až 1990) už ale o normální práci nezavadil až do dubna 2005, kdy kvůli aféře kolem jeho financí (nedokázal přesvědčivě vysvětlit, kde vzal čtyři miliony na koupi nového bytu) politiku opustil a začal působit jako advokát (během své politické kariéry stihl zázračně vystudovat práva, za což byl terčem kritiky – diplomovou práci Stanislava Grosse na Právnické fakultě UK odborníci označili za nedostatečně dlouhou, navíc ze značné části opsanou z výročních zpráv České národní banky; při aféře s podvodným udělováním titulů na plzeňské právnické fakultě pak bylo zjištěno, že rigorózní práce Stanislava Grosse je mezi těmi, které v archivech univerzity chybí).

Každopádně politická kariéra Stanislava Grosse byla strmá a rychlá. Jako dvacetiletý vstoupil hned po Sametové revoluci do obnovené sociální demokracie a už v roce 1990 se stal předsedou Mladých sociálních demokratů. Od roku 1992 působil Stanislav Gross jako poslanec (před rozdělením Československa v České národní radě, pak v Poslanecké sněmovně), od roku 1995 vedl poslanecký klub ČSSD, tři roky nato se stal ve svých 28 letech i místopředsedou Poslanecké sněmovny. Následoval post ministra vnitra (2000 až 2004), od roku 2002 spojený s funkcí místopředsedy vlády a po neúspěchu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 nahradil Stanislav Gross odstoupivšího Vladimíra Špidlu ve vedení strany i vlády. Ale jen na rok, pak přišla aféra s podivným financováním bytu.

Po odchodu z politiky se stal Stanislav Gross zázračně vlastníkem třetiny akcií firmy Moravia Energo, které koupil od bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory za 21 milionů korun, ač měly mnohem vyšší hodnotu (půjčil si na to od problematické společnosti Key Investments, která se o pár let později stala terčem ostré kritiky, neboť za stamiliony, patřící například některým pražským městským částem, nakoupila neprodejné dluhopisy a připravila tak investory o desítky milionů korun). Akcie Moravia Energo dokázala Stanislav Gross  prodat za 110 milionů a téměř desetinásobně tak vydělat. Následovala koupě luxusního apartmánu v Hidden Bay v Miami na Floridě a nemovitosti v Praze za 10 milionů korun.

Tou dobou nastoupil Stanislav Gross jako koncipient v advokátní kanceláři Eduarda Bruny a začal se připravovat na advokátní zkoušky, od kterých ho v březnu 2008 vyhodili. Musel je skládat napodruhé v prosinci téhož roku.

Počátkem roku 2014 se objevily informace, že Stanislav Gross má nehybnou pravou ruku. Onemocněl totiž nevyléčitelnou zákeřnou chorobou ALS, která postupně ochromí celé tělo. Krátce nato, v květnu, očividně pohublý Gross veřejně vystoupil a omluvil se za své chování v době, kdy byl ještě politikem. "Přijal jsem Krista," prohlásil mimo jiné. Jeho stav se rapidně horšil a v dubnu 2015 zemřel.

Stanislav Gross byl dvakrát ženat. První manželství z počátku 90. let vydrželo sotva půl roku. V roce 1996 si vzal tehdejší šéfposlanec ČSSD Stanislav Gross servírku parlamentní restaurace Šárku Bobysudovou, s níž má dvě dcery. Za svědka jim šel tehdejší šéf sociální demokracie a pozdější prezident Miloš Zeman.

 

Články o celebritě

Grossové našli nádor: Bylo mi doporučeno vyndat toho co nejvíce Grossové našli nádor: Bylo mi doporučeno vyndat toho co nejvíce „Stres se na mně určitě podepsal. I když jsem se snažila být pozitivní před holkami, aby je to nesme... číst článek
Zemřela hvězda Star Treku: Kenneth Mitchell (†49) podlehl v pouhých 49 letech ALS! Zemřela hvězda Star Treku: Kenneth Mitchell (†49) podlehl v pouhých 49 letech ALS! Milovníci seriálu Star Trek: Discovery, máme pro vás velice smutnou zprávu. Ve věku pouhých 49 let z... číst článek
Přetřes ve vile po Grossovi! Neshody dcer i problémy s prodejem Přetřes ve vile po Grossovi! Neshody dcer i problémy s prodejem Prodej vily, kde žije Šárka Grossová (54) s dcerami, se nehýbe. Vdova po expremiérovi Stanislavu Gro... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Miloslav Rozner
Miloslav Rozner
zobrazit profil Zdeněk Nytra
Zdeněk Nytra
zobrazit profil Václav Votava
Václav Votava
zobrazit profil Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
zobrazit profil Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
zobrazit profil Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
zobrazit profil Mikuláš Peksa
Mikuláš Peksa
zobrazit profil Ivo Slavotínek
Ivo Slavotínek