Jaroslav Tvrdík

Datum narození: 11. 9. 1968
Přezdívka: Luftjarda
Místo narození: Praha
Profese: politik ČSSD, 6. ministr obrany ČR
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Tvrdík, zvaný Luttjarda, se proslavila jako outsider. Pohořel v politice, v do jeho příchodu prosperujících ČSA i v podnikání s Číňany.

Malý Jarda dětství strávil v Havlíčkově Brodě. Absolvoval střední ekonomickou školu v Chotěboři a poté obor Ekonomika armády Vojenské akademie ve Vyškově, kde promoval v roce 1990. Členem Komunistické strany Československa se stal již během studia.

JAROSLAV TVRDÍK PORADCEM PRO ČÍNU

Kdy bylo Tvrdíkovi na blití?!

Od května 2001 do června 2003 byl ministrem obrany, a to ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly. Problémy Jaroslava Tvrdíka v politice nastaly poté, co byl odhalen, že si telefonoval s majitelkou bordelu, kam údajně chodil ve společnosti exministra vnitra Stanislava Grosse.

Novinářům k tématu napsal esemesku: „Je mi z vás na blití“. Na konci května 2003 podal Jaroslav Tvrdík demisi na protest proti snížení armádního rozpočtu, poté ji kuriózně stáhl, i když rozpočet pro armádu klesl ještě níž, než původně čekal. Vzápětí ji podal podruhé.

Kalousek Trdíka překřtil na Luftjardu

Po odchodu z vysoké politiky mu ČSSD hledala uplatnění: byl odvolán šéf Český aerolinií Miroslav Kůla a Jaroslav Tvrdík bez řádného výběrového řízení zasedl na jeho místo. Ve funkci se mu moc nevedlo. Třeba Miroslav Kalousek jej proto překřtil na Luftjardu. Místo restrukturalizace zamířily ČSA za Jaroslava Tvrdíka do ztráty.

Roku 2007 se Jaroslav Tvrdík začal věnovat soukromému podnikání. Dále byl mj. neplaceným „honorárním poradcem“ někdejšího premiéra Jiřího Rusnoka pro Čínskou lidovou republiku.

Jaroslav Tvrdík a jeho čínský krach 

V roce 2015 se Jaroslav Tvrdík stal místopředsedou představenstva čínské firmy CEFC China Energy Company Limited pro Evropu, v témže roce dojednal prodej majoritní části fotbalového klubu SK Slavia Praha této společnosti. Poté byl zvolen místopředsedou dozorčí rady tohoto fotbalového klubu. V dubnu 2016 se stal předsedou jeho představenstva.

V květnu 2018 byl Jaroslav Tvrdík z vedení CEFC Europe odvolán poté, co CEFC China Energy včas neuhradila pohledávky ve výši 475 mil. euro (cca 12 mld. Kč) vůči J&T Private Investments. 

 

 

Články o celebritě

Kolářovo odcházení. Chytat už se mu nechce, Slavia musí brankáře řešit Kolářovo odcházení. Chytat už se mu nechce, Slavia musí brankáře řešit Jedna éra končí. Je více než pravděpodobné, že Ondřeje Koláře už slávističtí fanoušci v brance neuvi... číst článek
Staněk do Slavie? Řeší se kompenzace i nedůvěra. Gólman mění agenta Staněk do Slavie? Řeší se kompenzace i nedůvěra. Gólman mění agenta Plzeňská Viktoria se chystá na závěrečný duel Konferenční ligy proti Astaně, nicméně hlavní téma jde... číst článek
Schwarzenbergové přišli o účelově zabavené zámky, rybníky i hájovny: U koho skončil rozsáhlý majetek? Schwarzenbergové přišli o účelově zabavené zámky, rybníky i hájovny: U koho skončil rozsáhlý majetek? Kontroverzní zákon po konci 2. světové války připravil šlechtický rod Schwarzenbergů o značnou část ... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Kateřina Valachová
Kateřina Valachová
zobrazit profil Martin Juroška
Martin Juroška
zobrazit profil Evžen Tošenovský
Evžen Tošenovský
zobrazit profil Bohuslav Procházka
Bohuslav Procházka
zobrazit profil Laura Janáčková
Laura Janáčková
zobrazit profil Radoslav Skála
Radoslav Skála
zobrazit profil Dita Charanzová
Dita Charanzová
zobrazit profil Andrej Babiš
Andrej Babiš