Stanislav Křeček

Datum narození: 20. 5. 1938
Místo narození: Praha
Profese: politik, právník, od února 2020 ombudsman
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Právník a politik Stanislav Křeček, dlouholetý předseda Sdružení nájemníků ČR, byl v únoru 2020 zvolen veřejným ochráncem práv. V tomto úřadu dříve působil jako zástupce.

Po škole geologické a následně výtvarné Stanislav Křeček absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Poté pracoval mj. jako horník, dělník, geolog, výtvarník, advokát a předseda Sdružení nájemníků ČR. Krátce byl poslancem České národní rady.

STANISLAV KŘEČEK – MILIONU CHVILEK SE NELÍBÍ

Coby někdejší tiskovým mluvčím Demokratické strany práce se Stanislav Křeček v dubnu 1993 stal členem ČSSD. V komunálních volbách 1994 byl zvolen za sociální demokraty zvolen zastupitelem městské části Praha 2. Tento post obhájil ve volbách roku 1998 a 2006.

V roce 1996 média odhalila, že Stanislav Křeček neoprávněně používá titul JUDr. Ten získal až roku 2005, a to složením rigorózní zkoušky na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Ve volbách 1996 Stanislav Křeček neúspěšně kandidoval do Senátu za obvod č. 23 - Praha 8. Ve volbách 1998 byl zvolen poslancem. Mandát obhájil i v letech 2002, 2006 a 2010. V senátních volbách 2012 opět neuspěl.

O STANISLAVU KŘEČKOVI ČTĚTE ZDE>>

V dubnu 2013 byl Stanislav Křeček Sněmovnou zvolen zástupcem veřejného ochránce práv. Poté, co z této funkce odstoupil Pavel Varvařovský, mohl se roku 2014 stát ombudsmanem, avšak nakonec byla zvolena Anna Šabatová. Jím se stal až v únoru 2020.

 

Články o celebritě

Zástupcem ombudsmana bude právník Schorm. Zemanovi kandidáti ve Sněmovně pohořeli Zástupcem ombudsmana bude právník Schorm. Zemanovi kandidáti ve Sněmovně pohořeli Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jed... číst článek
Senát má jednoho adepta ke Křečkovi. Prošel jenom Schorm, Křížovi chyběl jeden hlas Senát má jednoho adepta ke Křečkovi. Prošel jenom Schorm, Křížovi chyběl jeden hlas Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexande... číst článek
Ve zlém končí u ombudsmana Křečka zástupkyně Šimůnková: „Nechci a nemohu ho dále zastupovat“ Ve zlém končí u ombudsmana Křečka zástupkyně Šimůnková: „Nechci a nemohu ho dále zastupovat“ Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková se rozhodla ke konci srpna rezignovat na svou funkci. Nesouhl... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jan Čižinský
Jan Čižinský
zobrazit profil Pavel Vacek
Pavel Vacek
zobrazit profil Milan Wenzl
Milan Wenzl
zobrazit profil Jaromír Kalina
Jaromír Kalina
zobrazit profil Laura Janáčková
Laura Janáčková
zobrazit profil René Schreier
René Schreier
zobrazit profil Roman Celý
Roman Celý
zobrazit profil Milan Brázdil
Milan Brázdil