Anna Šabatová

Datum narození: 23. 6. 1951
Místo narození: Brno
Profese: 3. ochránkyně lidských práv, kandidátka na primátorku Prahy
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Anna Šabatová, v letech 2014 až 2020 veřejná ochránkyně lidských práv, se ve volbách 2022 stala kandidátkou na primátorku Prahy.

Studium filozofie a historie na Filozofické fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně Anna Šabatová nedokončila. Kvůli působení v disentu byla za totality zatčena a odsouzena. Tak pracovala jako úřednice.

Český jazyk a literaturu na UK Anna Šabatová dálkově absolvovala roku 1996. V letech 2004 až 2008 studovala na katedře právní teorie Právnické fakulty Masarykovy univerzity.

ANNA ŠABATOVÁ KRITIZOVALA POLICEJNÍ CELY

V prosinci 1976 Anna Šabatová podepsala Chartu 77. V době uvěznění svého manžela Petra Uhla (1979 až 1984) vydávala jeho i svým jménem periodikum Informace o Chartě 77. V roce 1978 stála u zrodu Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Anna Šabatová radila ministrovi práce

Po Sametové revoluci 1989 Anna Šabatová byla mj. poradkyní ministra práce a sociálních věcí pro styk s nevládními organizacemi, zástupkyní ředitele Městského centra sociálních služeb a prevence pražského magistrátu, zástupkyní ombudsmana a v letech 2014 až 2020 veřejnou ochránkyní práv.

Do politiky se Anna Šabatová neúspěšně pokusila vstoupit v senátních volbách 2008, kdy jako bezpartijní kandidovala za Stranu zelených. Ve volbách 2020 coby nestraník za Zelené, hnutí SEN 21 a hnutí Idealisté postoupila z 2. místa do druhého kola, a to za obvod č. 60 - Brno-město. V něm ji porazil Roman Kraus (ODS a TOP 09).

Do komunálních voleb 2022 Anna Šabatová vkročila z pozice lídryně kandidátky koalice Solidarita, kterou utvořili ČSSD, Zelení a dvě levicová hnutí Budoucnost a Idealisté.

Šabatová je držitelkou řady cen

Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv, Ceny Alice Garrigue Masarykové udělované velvyslancem USA a Velitelského kříže Řádu za zásluhy Polské republiky. V říjnu 2002 prezident Václav Havel Annu Šabatovou vyznamenal medailí Za zásluhy I. stupně a v červnu 2018 jí francouzský prezident Emmanuel Macron propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád čestné legie v hodnosti rytířky.

O ANNĚ ŠABATOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Anna Šabatová má tři děti. Za disidenta a novináře Petra Uhla se provdala roku 1974.

O KOMUNÁLNÍCH VOLBÁCH 2022 ČTĚTE ZDE>>

 

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Markéta Matoušová
Markéta Matoušová
zobrazit profil František Matějka
František Matějka
zobrazit profil Emmanuel Dapidran Pacquiao
Emmanuel Dapidran Pacquiao
zobrazit profil Šárka Jelínková
Šárka Jelínková
zobrazit profil Lukáš Černohorský
Lukáš Černohorský
zobrazit profil Jean-Paul Belmondo
Jean-Paul Belmondo
zobrazit profil Michael Zegen
Michael Zegen
zobrazit profil Rupert Murdoch
Rupert Murdoch