Olga Havlová

Olga Havlová

Datum narození: 11. 7. 1933
Datum úmrtí: 27. 1. 1996
Místo narození: Praha
Profese: první dáma samizdatu i republiky
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Byla múzou svého manžela, dramatika a prezidenta Václava Havla. Olga Havlová rozená Šplíchalová se s ním náhodně seznámila v kavárně Slávie a po osmi letech si ho tajně vzala.

Olga Havlová pocházela z chudé dělnické rodiny a vyrůstala na pražském Žižkově. Vyučila se v továrně podnikatele Tomáše Bati, kde pracovala až do šestnácti let. Tehdy přišla o čtyři prsty levé ruky, když se snažila opravit zaseklý lis. Po krátké době se stala uvaděčkou v Divadle Na zábradlí, kde působil i její budoucí manžel Václav Havel.

Pro Havla byla Olga Havlovávelkou oporou. Její existence ho držela nad vodou v nejtěžších chvílích života. A nebylo jich málo. Oba byli totiž proti komunistickému režimu, který sledoval každý jejich pohyb. O to víc, když založili Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných. Olga Havlová krom toho samizdatově vydávala Edici Expedici nebo časopis O divadle.

V roce 1990 vytvořila Olga Havlová spolu s několika svými přáteli nadaci Výbor dobré vůle. O dva roky později ji spojila s Nadací Olgy Havlové. Jejím smyslem bylo pomáhat lidem se zdravotním postižením. Za tuto práci získala Olga Havlová několik ocenění. Stala se českou a norskou Ženou roku a rok po své smrti jí byl propůjčen Řád Tomáše Garriguea Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. Zemřela na rakovinu v roce 1996.

Olga Havlová ráda tančila, hrála ping-pong nebo skládala puzzle. Oblíbenou becherovku si dávala v pět odpoledne. Byla rázná a jen tak něco ji nerozhodilo. Možná proto je po ní pojmenováno ostravské gymnázium nebo ulice na Žižkově.

 

Články o celebritě

Dagmar Havlová o Simoně Postlerové (†59):  Trudný život plný bolesti a nástrah Dagmar Havlová o Simoně Postlerové (†59): Trudný život plný bolesti a nástrah Česko dnes zasáhla smutná zpráva o úmrtí herečky Simony Postlerové. K jejímu úmrtí se vyjádřila i bý... číst článek
Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Zákulisí Pavlova metálu pro Clintona: Slzy, úsměvy, přípitek i vzpomínky na Havla a Albrightovou Exprezident USA Bill Clinton dnes na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řá... číst článek
Pavlová představila svůj fond: Sponzory zatím neshání Pavlová představila svůj fond: Sponzory zatím neshání Svoji roli první dámy posiluje Eva Pavlová (59). Ta chce skrz svůj nový nadační fond, který včera př... číst článek

Další Osobnosti

zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Klára Vytisková
Klára Vytisková
zobrazit profil Lubomír Lipský
Lubomír Lipský
zobrazit profil Štěpán Rímský
Štěpán Rímský
zobrazit profil Michal Navara
Michal Navara
zobrazit profil Nicole Richie
Nicole Richie
zobrazit profil Klára Kocmanová
Klára Kocmanová
zobrazit profil Alžběta Pomořanská
Alžběta Pomořanská