František Janouch

František Janouch

Datum narození: 22. 9. 1931
Datum úmrtí: 11. 1. 2023
Místo narození: Lysá nad Labem
Profese: jaderný fyzik, zakladatel Charty 77, poradce Václava Havla
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

František Janouch, zakladatel a dlouholetý předseda Nadace Charty 77, byl krátce poradcem někdejšího prezidenta Václava Havla. Od roku 2013 se podílel na udílení Ceny Václava Havla za lidská práva.

Vystudoval fyziku na leningradské, moskevské a pražské univerzitě a deset let vedl oddělení teoretické nukleární fyziky v Ústavu jaderné fyziky Československé akademie věd. František Janouch působil i jako profesor Univerzity Karlovy.

FRANTIŠEK JANOUCH JE VE ZLATÉ SÍNI SLÁVY

Zapojil se do pokusu u demokratizaci socialistického Československa v roce 1968. Kvůli tomu František Janouch přišel v roce 1970 o zaměstnání, nesměl ani přednášet na UK.

V roce 1974 František Janouch přijal pozvání Švédské královské akademie věd a opustil vlast. Ve Švédsku byl v roce 1978 iniciátorem založení Nadace Charty 77, která morálně, finančně a materiálně podporovala disidenty pronásledované v Československu. Posléze pracoval ve Výzkumném ústavu fyziky ve Stockholmu.

V exilu ve Švédsku, kde získal občanství v roce 1979, František Janouch podporoval československý disent. Nadace Charty 77 mj. obstarávala přísun literatury či pomáhala šířit nedostupnou techniku. Nadace posílala disidentům počítače, její projekt umožnil třeba vznik Originálního videožurnálu.

Po Sametové revoluci 1989 František Janouch přenesl činnost nadace do Prahy, kde se zaměřila na pomoc postiženým a znevýhodněným či na podporu občanské společnosti. Působil mj. i v nadaci Konto Bariéry.

Patřil k nejvýznamnějším osobnostem veřejného a společenského života 2. poloviny 20. století. František Janouch byl autorem mnoha vědeckých prací, členem mezinárodních vědeckých organizací a v zahraničí přednášel na řadě univerzit.

O FRANTIŠKU JANOUCHOVI ČTĚTE ZDE>>

Byl krátce poradcem prezidenta Václava Havla, po roce 1989 zejména dlouhá léta předsedal správní radě Nadace Charty 77, která pod jeho vedením začala také udělovat ocenění. Od roku 2013 se podílela i na udílení Ceny Václava Havla za lidská práva.

Roku 2018 se František Janouch stal čestným předsedou správní rady s doživotním mandátem.

František Janouch zemřel 11. ledna 2023. Bylo mu 92 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Svárovský
Martin Svárovský
zobrazit profil Martin Smolík
Martin Smolík
zobrazit profil Petr Motloch
Petr Motloch
zobrazit profil Jana Hlaváčková
Jana Hlaváčková
zobrazit profil Monika Marešová-Poslušná
Monika Marešová-Poslušná
zobrazit profil Tomáš Smička
Tomáš Smička
zobrazit profil Július Satinský
Július Satinský