Alexandr Vondra

Datum narození: 17. 8. 1961
Místo narození: Praha
Profese: europoslanec ODS, někdejší diplomat, ministr a senátor
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Alexandr Vondra, signatář Charty 77, byl ministrem zahraniční, místopředsedou vlády, šéfem obrany, velvyslancem v USA či senátorem. V roce 2019 se stal europoslancem ODS.

Po studiu geografie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy Alexandr Vondra, známý jako Saša Vondra, několik let pracoval jako správce asijských sbírek Náprstkova muzea, posléze se živil coby programátor. Podílel na vydávání samizdatového časopisu Revolver revue.

ALEXANDR VONDRA - ROZHOVOR PRO DENÍK E15

Alexandr Vondra byl mluvčím Charty 77

V roce 1987 podepsal Chartu 77, jejímž byl mluvčí vyjma doby, kdy si odpykával trest za kladení květin k pomníku sv. Václava v předvečer 20. výročí sebeupálení Jana Palacha. Saša Vondra je jedním z autorů petice Několik vět.

Po Sametové revoluci Saša Vondra spoluzakládal Občanské fórum. V letech 1990 až 1992 působil jako zahraničně-politický poradce prezidenta Václava Havla. Poté byl pět let prvním náměstkem ministra zahraničních věcí, dále pak vyjednavačem při jednání o česko-německé deklaraci.

Vondra zařizoval summit NATO v Praze

Posléze Saša Vondra vystřídal Michaela Žantovského na pozici velvyslance ČR v USA (od května 1997 do října 2001). Pak zastával klíčový post zmocněnce pro přípravu summitu NATO v Praze.

V roce 2006 byl Saša Vondra čtyři měsíce ministrem zahraničních věcí ve vládě Mirka Topolánka. V jeho kabinetu stejnou dobu, ale roku 2007, setrval ve funkci místopředsedy vlády. Do května 2009 byl ministrem pro evropské záležitosti, v rámci čehož se později stal terčem kritiky kvůli kauze ProMoPro.

Saša Vondra chtěl brdský radar

Ve vládě Petra Nečase, která vzešla z voleb 2010, Saša Vondra usedl do křesla ministra obrany (červenec 2010 až prosinec 2012) a v resortu udělal značné personální změny. Z funkce odstoupil, jejikož ztratil důvěru veřejnosti, a to zejména kvůli podpoře výstavby brdského radaru.

V roce 2006 Alexandr Vondra vstoupil do ODS, za niž získal mandát v horní komoře. V Senátu působil šest let (od října 2006), a to za obvod č. 29 - Litoměřice. Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 zaujal 15. místo na kandidátní listině ODS. Díky preferenčním hlasům post v EP získal.

V říjnu 2023 předsedové stran koalice SPOLU oznámili, že se shodli na společné kandidátce do voleb do EP 2024, jejíž jedničkou se stal  Alexandr Vondra.

Vondra má medaili za službu demokracii

Za svou činnost Saša Vondra dostal řadu ocenění. Jmenujme např. americkou National Endowment for Democracy Medal, Záslužný kříž ministra obrany ČR nebo Záslužnou medaili generálního tajemníka NATO.

O ALEXANDRU VONDROVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Martinou, s níž se oženil v roce 1987, má Saša Vondra syna Vojtěcha a dcery Annu a Marii. V mileneckém vztahu s Veronikou Vrecionovou, tehdejší pracovnicí kanceláře prezidenta republiky, počal syna Jáchyma.

O VOLBÁCH DO EP 2024 ČTĚTE ZDE>>         

 

Články o celebritě

Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Fiala uhájil křeslo předsedy a kritizoval lži ANO. Ve vedení ODS je nově žena, uspěla Eva Decroix Žádné překvapení se nekonalo. Petr Fiala obhájil křeslo předsedy ODS. Dostal 424 hlasů z 481 platnýc... číst článek
Zaorálek má 4 ženy za zády a s ČSSD vede bizarní spor o růže. V boji o Brusel mu pomáhá i Špidla Zaorálek má 4 ženy za zády a s ČSSD vede bizarní spor o růže. V boji o Brusel mu pomáhá i Špidla V čele kandidátky SOCDEM v eurovolbách 2024 stanul exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (67). Záda m... číst článek
Před eurovolbami vede ANO. Lídr Spolu Vondra burcuje: „Chcete do zóny Ruska, nebo na Západ?“ Před eurovolbami vede ANO. Lídr Spolu Vondra burcuje: „Chcete do zóny Ruska, nebo na Západ?“ Volby do Evropského parlamentu by nyní v Česku vyhrálo podle průzkumu agentury STEM/MARK hnutí ANO s... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Jaroslava Němcová
Jaroslava Němcová
zobrazit profil Barbora Snopková
Barbora Snopková
zobrazit profil Lucie Šafránková
Lucie Šafránková
zobrazit profil Veronika Vrecionová
Veronika Vrecionová
zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Ladislav Kos
Ladislav Kos
zobrazit profil Ilona Tajchnerová
Ilona Tajchnerová