Jan Zahradil

Datum narození: 20. 3. 1963
Místo narození: Praha
Profese: europoslanec ODS, dlouholetý funkcionář strany
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jan Zahradil, dlouholetý funkcionář ODS, se roku 2004 stal europoslancem. Křeslo v Evropském parlamentu opakovaně obhájil. Ve volbách 2024 se rozhodl již nekandidovat.

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze, obor technologie vody a životního prostředí, a po jejím ukončení Jan Zahradil působil jako výzkumný pracovník.

JAN ZAHRADIL NA SERVERU REFLEX.CZ

Poslancem byl Zahradil už ve FS

Od 90. let 20. století Jan Zahradil působil jako poslanec, nejprve ve federálním shromáždění (FS), po rozpadu Československa v Poslanecké sněmovně ČR.

V roce 2001 byl Jan Zahradil zvolen místopředsedou ODS a v letech 2002 až 2004 se stal 1. místopředsedou. Roku 2004 získal křeslo v Evropském parlamentu (obhájil mandát jak v roce 2009, tak v roce 2014, kdy byl ovšem výsledek ODS vykládán jako historický debakl s tím, že pozici tradiční euroskeptické strany začíná vážně ohrožovat Petr Mach a jeho Svobodní).

Ve volbách do Evropského parlamentu 2019 se Jan Zahradil postavil do čela kandidátky ODS. Svůj letitý mandát obhájil. Zároveň byl hlavní tváří politické skupiny Evropští konzervativci a reformisté. Ve volbách do EP 2024 se rozhodl nekandidovat.

Zahradil podpořil registrované partnerství

Jan Zahradil je znám odmítavými názory na prohlubování politické integrace států Evropské unie a byl nejznámějším členem ODS, který podporoval registrované partnerství homosexuálů.

O JANU ZAHRADILOVI ČTĚTE ZDE>>

Dlouholetý politik ODS a europoslanec Jan Zahradil je ženatý a má dvě děti.

 

Články o celebritě

Spor Zemana a Fialy? Soudci budou mít co dělat s „vyfutrováním“ argumentů, míní politolog Spor Zemana a Fialy? Soudci budou mít co dělat s „vyfutrováním“ argumentů, míní politolog Už pondělí se rozhodne, zda se bude designovaný premiér Petr Fiala (ODS) soudit s prezidentem Miloše... číst článek
Komentář: Fiala přichází a Babiš neodchází. Co na to Zeman? Komentář: Fiala přichází a Babiš neodchází. Co na to Zeman? Vláda ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše podala demisi, zatímco prezident Miloš Zeman pověřil šéfa O... číst článek
Babišův syn vyrazil na pivo s Kalouskem. Kampaň, nebo provokace? Experti zmínili i neetičnost Babišův syn vyrazil na pivo s Kalouskem. Kampaň, nebo provokace? Experti zmínili i neetičnost Andrej Babiš mladší je už nějakou dobu v Česku. Objevil se v oblastech zasažených tornádem, zašel na... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Karel Krejza
Karel Krejza
zobrazit profil Jiří Šesták
Jiří Šesták
zobrazit profil Jiří Nantl
Jiří Nantl
zobrazit profil Rudolf Špoták
Rudolf Špoták
zobrazit profil Petr Kajnar
Petr Kajnar
zobrazit profil Lubomír Wenzl
Lubomír Wenzl
zobrazit profil Jiří Kohoutek
Jiří Kohoutek
zobrazit profil Jaroslav Bžoch
Jaroslav Bžoch