Dana Němcová

Datum narození: 14. 1. 1934
Datum úmrtí: 11. 4. 2023
Místo narození: Most
Profese: psycholožka, kritička, disidentka

Související celebrity

Životopis

Disidentka Dana Němcová, jedna z prvních signatářek Charty 77, v níž také vykonávala funkci mluvčí, stála u zrodu Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

V 50. letech 20. století Dana Němcová vystudovala psychologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Coby herečka se předvedla pod taktovkou režiséra a scenáristy Jana Němce. Ztvárnila nevěstu v jeho komedii O slavnosti a hostech (1965).

Dana Němcová se stala jednou z prvních prvních signatářek Charty 77, v níž později také vykonávala roli mluvčí, a spoluzakladatelkou Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Díky tomu také byla jednou z ústředních postav řady dokumentárních pořadů.

V roce 1979 následovalo šest měsíců vězení na Ruzyni a posléze podmínečné odsouzení ke dvěma letům odnětí svobody za podvracení republiky. Potom Dana Němcová nesměla pracovat v oboru, a tak dělala uklízečku. Znovu zatčena byla během Palachova týdne v lednu 1989.

Po Sametové revoluci 1989 Dana Němcová coby spoluzakladatelka Občanského fóra byla v letech 1990 až 1992 poslankyní Sněmovny národů a Sněmovny lidu Federálního shromáždění za OF, později za Občanské hnutí.

I poté Dana Němcová nezůstala vzdálena politickému dění. Stála také u zrodu Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. V rámci imigrační problematiky zřídila Poradnu pro uprchlíky a Centrum pro otázky migrace.

Politička a disidentka Dana Němcová byla držitelkou řady ocenění, mj. Ceny Arnošta Lustiga, kterou obdržela za rok 2016.

O DANĚ NĚMCOVÉ ČTĚTE ZDE>>

V roce 1955 se provdala za psychologa a katolického intelektuála Jiřího Němce (1932 až 2001), se kterým měla sedm dětí. Manžel odešel v roce 1983 do exilu do Rakouska. Synem Dany Němcové je Ondřej Němec, mj. dlouholetý fotograf Lidových novin, zetěm pak Martin Palouš a byl jím též Mejla Hlavsa.

Dana Němcová zemřela 11. dubna 2023. Bylo jí 89 let.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Pavel Talíř
Pavel Talíř
zobrazit profil Tereza Bagarová
Tereza Bagarová
zobrazit profil Patrik Bartošák
Patrik Bartošák
zobrazit profil Dominika Branišová
Dominika Branišová
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová
zobrazit profil Ladislav Ondřej
Ladislav Ondřej
zobrazit profil Roman Štabrňák
Roman Štabrňák