Jan Farský

Datum narození: 11. 7. 1979
Místo narození: Turnov
Profese: politik hnutí STAN, právník
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Jan Farský v květnu 2010 usedl do křesla v dolní komoře. V parlamentních voleb 2021 ho za koalici Piráti a STAN obhájil.

Po Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech Jan Farský absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Poté pracoval mj. jako právník na Městském úřadě v Semilech, v advokacii, coby poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna a ve firmě Škoda Auto.

JAN FARSKÝ HÁJIL OBŽALOVANÉHO HEJTMANA

Jan Farský byl starostou Semil

Do politiky Jan Farský vkročil roku 2002, kdy se dostal do Zastupitelstva města Semily, jehož byl v letech 2006 až 2014 starostou. Do hnutí STAN vstoupil roku 2017, to už zasedal sedm let ve Sněmovně. Díky preferenčním hlasům mandát obhájil a stal se 1. předsedou poslaneckého klubu STAN.

Po volbách Jan Farský rezignoval na pozici zastupitele Libereckého kraje. V dubnu 2019 byl na desátém celorepublikovém sněmu zvolen 1. místopředsedou hnutí STAN po Vítu Rakušanovi, jenž se stal jeho předsedou.

Do parlamentních voleb 2021 Jan Farský vkročil jako jednička liberecké kandidátky koalice Piráti a STAN. Poslanecký mandát obhájil a stal se předsedou poslaneckého klubu hnutí STAN.

O JANOVI FARSKÉM ČTĚTE ZDE>>

V říjnu 2014 byl Jan Farský s dalšími 13 českými osobnostmi vybrán mezi sto nejlepších inovátorů ze zemí střední a východní Evropy. Iniciativu New Europe 100 vytvořil polský časopis Res Publica ve spolupráci s deníkem Financial Times, Mezinárodním visegrádským fondem a firmou Google.

Mezi koníčky Jana Farského patří skauting, jemuž se věnuje od 11 let, dále pak cestování, četba, vycházky do přírody, jízda na kole a lyžování.

Jan Farský je ženatý. S manželkou Janou, s níž se oženil roku 2014, vychovává čtyři děti.

 

 

 

Články o celebritě

Danuše Nerudová jedničkou: Povede kandidátku STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová jedničkou: Povede kandidátku STAN do Evropského parlamentu Jedničkou kandidátky Starostů a nezávislých (STAN) v letošních volbách do Evropského parlamentu bude... číst článek
Babišova Klára, Nerudová, matador Vondra či Pirát s kočárkem: Kdo jsou lídři eurovoleb 2024? Babišova Klára, Nerudová, matador Vondra či Pirát s kočárkem: Kdo jsou lídři eurovoleb 2024? Exministři Alexandr Vondra (ODS) a Klára Dostálová (za ANO) vedou do boje o Brusel v eurovolbách 202... číst článek
4,5 miliardy za benzinky Robin Oil. Čepro si bude muset půjčit! A jak to je se státním rozpočtem? 4,5 miliardy za benzinky Robin Oil. Čepro si bude muset půjčit! A jak to je se státním rozpočtem? Nákup sítě čerpacích stanic Robin Oil státním Čeprem neměl vyjít erár ani na korunu. Alespoň to tvrd... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Richard Nixon
Richard Nixon
zobrazit profil Petr Třešňák
Petr Třešňák
zobrazit profil Miloslava Vostrá
Miloslava Vostrá
zobrazit profil Nina Nováková
Nina Nováková
zobrazit profil Jaromír Dědeček
Jaromír Dědeček
zobrazit profil Barbora Urbanová
Barbora Urbanová
zobrazit profil Miroslav Antl
Miroslav Antl
zobrazit profil Zdeňka Hamousová
Zdeňka Hamousová