Jan Farský

Datum narození: 11. 7. 1979
Místo narození: Turnov
Profese: politik hnutí STAN, právník
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Jan Farský v květnu 2010 usedl do křesla v dolní komoře. V parlamentních voleb 2021 ho za koalici Piráti a STAN obhájil.

Po Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech Jan Farský absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Poté pracoval mj. jako právník na Městském úřadě v Semilech, v advokacii, coby poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna a ve firmě Škoda Auto.

JAN FARSKÝ HÁJIL OBŽALOVANÉHO HEJTMANA

Jan Farský byl starostou Semil

Do politiky Jan Farský vkročil roku 2002, kdy se dostal do Zastupitelstva města Semily, jehož byl v letech 2006 až 2014 starostou. Do hnutí STAN vstoupil roku 2017, to už zasedal sedm let ve Sněmovně. Díky preferenčním hlasům mandát obhájil a stal se 1. předsedou poslaneckého klubu STAN.

Po volbách Jan Farský rezignoval na pozici zastupitele Libereckého kraje. V dubnu 2019 byl na desátém celorepublikovém sněmu zvolen 1. místopředsedou hnutí STAN po Vítu Rakušanovi, jenž se stal jeho předsedou.

Do parlamentních voleb 2021 Jan Farský vkročil jako jednička liberecké kandidátky koalice Piráti a STAN. Poslanecký mandát obhájil a stal se předsedou poslaneckého klubu hnutí STAN.

O JANOVI FARSKÉM ČTĚTE ZDE>>

V říjnu 2014 byl Jan Farský s dalšími 13 českými osobnostmi vybrán mezi sto nejlepších inovátorů ze zemí střední a východní Evropy. Iniciativu New Europe 100 vytvořil polský časopis Res Publica ve spolupráci s deníkem Financial Times, Mezinárodním visegrádským fondem a firmou Google.

Mezi koníčky Jana Farského patří skauting, jemuž se věnuje od 11 let, dále pak cestování, četba, vycházky do přírody, jízda na kole a lyžování.

Jan Farský je ženatý. S manželkou Janou, s níž se oženil roku 2014, vychovává čtyři děti.

 

 

 

Články o celebritě

Poražení eurovoleb: Ostuda Pirátů a SPD, klinická smrt SOCDEM, zklamaná Šojdrová i Bendův bratr Poražení eurovoleb: Ostuda Pirátů a SPD, klinická smrt SOCDEM, zklamaná Šojdrová i Bendův bratr Na jedné straně vítězné ANO, na druhé straně jasní poražení – Piráti a SPD s jediným mandátem, SOCDE... číst článek
Čeští europoslanci: Nováčky Turek, Babišova Nagyová i Kolář. Pokračují Konečná a jediná Pirátka Čeští europoslanci: Nováčky Turek, Babišova Nagyová i Kolář. Pokračují Konečná a jediná Pirátka Nová sestava 21 českých europoslanců nabízí řadu nováčků, kteří se do Bruselu probojovali v eurovolb... číst článek
Přehledně: Kdo je mezi 21 zvolenými europoslanci? A detailní výsledky eurovoleb v Česku i Bruselu Přehledně: Kdo je mezi 21 zvolenými europoslanci? A detailní výsledky eurovoleb v Česku i Bruselu Kdo všechno byl zvolen do europarlamentu? Během tiskovky Českého statistického úřadu se Češi dozvědě... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Alena Gajdůšková
Alena Gajdůšková
zobrazit profil Josef Vacek
Josef Vacek
zobrazit profil Daniela Kovářová
Daniela Kovářová
zobrazit profil Soňa Kodetová
Soňa Kodetová
zobrazit profil Tomáš Hüner
Tomáš Hüner
zobrazit profil Ivana Váňová
Ivana Váňová
zobrazit profil Vít Vomáčka
Vít Vomáčka
zobrazit profil Adam Kalous
Adam Kalous