Vít Rakušan

Datum narození: 16. 6. 1978
Místo narození: Kolín
Profese: 5. předseda hnutí STAN, 15. ministr vnitra ČR, pedagog
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Vít Rakušan se v roce 2017 stal poslancem, v dubnu 2019 šéfem hnutí a ve volbách 2021 křeslo ve Sněmovně obhájil. V prosinci byl jmenován ministrem vnitra.

Po studiu historie a germanistiky na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích a školského managementu na Univerzitě Karlově v Praze začal Vít Rakušan vyučovat německý jazyk.

VÍT RAKUŠAN PŘIŠEL O DÍTĚ

Vít Rakušan byl starostou Kolína

Do politiky Vít Rakušan vstoupil v komunálních volbách 2010, kdy byl jako nestraník za subjekt Změna pro Kolín zvolen zastupitelem a v listopadu se stal starostou.

Ve volbách 2014 Vít Rakušan post zastupitele obhájil a setrval i v křesle starosty rodného Kolína, a to do června 2019, kdy se kvůli působení v celostátní politice rozhodl na funkci rezignovat.

Rakušan vystřídal Gazdíka

V krajských volbách 2012 byl Vít Rakušan zvolen jako nestraník za hnutí Starostové a nezávislí (STAN) do Zastupitelstva Středočeského kraje. Roku 2015 do hnutí STAN vstoupil, v dubnu 2016 byl zvolen jeho 1. místopředsedou a v následných volbách post zastupitele obhájil. Téhož roku jej deník Financial Times zařadil do žebříčku 100 největších inovátorů střední a východní Evropy.

V parlamentních volbách 2017 Vít Rakušan jako lídr hnutí STAN ve Středočeském kraji se ziskem 7 334 preferenčních hlasů získal poslanecký mandát.

V dubnu 2019 Vít Rakušan vystřídal ve funkci šéfa hnutí Petra Gazdíka, který již pozici neobhajoval.

Získal nejvíc preferenčních hlasů

Do voleb 2021 Víta Rakušana opět jako jedničku středočeské kandidátky vyslala koalice Piráti a STAN. Poslanecký mandát obhájil. Získal nejvíc preferenčních hlasů ze všech zvolených, a to bezmála 60 tisíc.

Posléze se Vít Rakušan stal adeptem na post ministra vnitra ve vládě Petra Fialy (ODS) a vzdal se funkce středočeského krajského zastupitele. Ministrem byl jmenován 17. prosince 2021.

O VÍTU RAKUŠANOVI ČTĚTE ZDE>>

Otcem Víta Rakušana je bývalý senátor za ČSSD Jan Rakušan.

Ženou Víta Rakušana se v září 2015 stala Marie Auerová. V říjnu 2017 se jim narodil syn Matěj a v dubnu 2020 syn Jonáš. Z předchozího manželství má dceru Agátu.

 

 

Články o celebritě

Schillerová o tanečcích a úletech na TikToku: „Učím se metodou pokus omyl.“ Šije i do Fialy a Pekarové Schillerová o tanečcích a úletech na TikToku: „Učím se metodou pokus omyl.“ Šije i do Fialy a Pekarové Jí červy, zpívá, nakrucuje se, šije do pětikoalice, pitvoří se. Alena Schillerová (ANO) na sociální ... číst článek
Souboj o nejdůvěryhodnějšího politika? O prvenství se „popral“ Pavel s Babišem. Fiala se propadl Souboj o nejdůvěryhodnějšího politika? O prvenství se „popral“ Pavel s Babišem. Fiala se propadl Nejdůvěryhodnějším vrcholným politikem v Česku zůstává prezident Petr Pavel, věří mu 54 procent lidí... číst článek
Velikonoce politiků: Babiš se slepicí u moře, Pekarová s mužem i hlídání mrskačů u Rakušana Velikonoce politiků: Babiš se slepicí u moře, Pekarová s mužem i hlídání mrskačů u Rakušana Velikonoční pondělí je ve znamení koledování a mrskání. Své malé uličníky vytáhl do ulic i ministr v... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Miroslav Zborovský
Miroslav Zborovský
zobrazit profil Vladimír Dryml
Vladimír Dryml
zobrazit profil Eduard Hulicius
Eduard Hulicius
zobrazit profil Alexandr Vondra
Alexandr Vondra
zobrazit profil Bohuslav Svoboda
Bohuslav Svoboda
zobrazit profil Jiří Haramul
Jiří Haramul