Jan Sobotka

Jan Sobotka

Datum narození: 25. 7. 1961
Místo narození: Vrchlabí
Profese: nestraník, od roku 2018 senátor za obvod č. 39 - Trutnov
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Nestraník Jan Sobotka, od roku 2018 senátor za obvod číslo 39 - Trutnov, byl do voleb 2020 vyslán hnutím STAN křeslo v horní komoře obhájit, což se mu podařilo.

Po gymnáziu Jan Sobotka vystudoval obor vodní stavby a vodní hospodářství na Fakultě stavební Vysokého učení technického v Brně. Poté byl mj. projektant firmy Agrostav Dvůr Králové nad Labem, podnikal (firma vyráběla mikrotenové sáčky) či vedl provoz vleků ve Špindlerově Mlýně.

O JANU SOBOTKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jako tehdejší člen ODS byl Jan Sobotka roku 1994 zvolen vrchlabským zastupitelem. Čtyři roky nato i tamním starostou, to uspěl na kandidátce Unie svobody a následně posty obhájil. I ve volbách 2006 pozici obhájil, tentokrát za SNK-ZVON. Po komunálních volbách 2014 byl popáté zvolen starostou.

V roce 2012 Jan Sobotka získal post krajského zastupitele, ten roku 2016 též obhájil. V parlamentních volbách 2017 za Starosty a nezávislé v Královéhradeckém kraji sice dostal před 1200 preferenčním hlasům, ale zvolen nebyl.

Do Senátu za obvod č. 39 - Trutnov Jan Sobotka usedl po doplňovacích volbách 2018. Úspěšný byl i v komunálních volbách, které se konaly téhož roku, a to jako nestraník, lídr kandidátky subjektu Zvon, a stal se starostou Vrchlabí.

Obhájit pozici v Senátu Jana Sobotku do voleb 2020 vyslalo hnutí STAN. Z 1. místa postoupil do druhého kola, v němž porazil Jana Jarolíma (hnutí ANO 2011).

Jan Sobotka je ženatý a má syny Jana a Jakuba.

O SENÁTNÍCH VOLBÁCH 2020 ČTĚTE ZDE>>

 

Další Politici

zobrazit profil Jiří Zimola
Jiří Zimola
zobrazit profil Renata Chmelová
Renata Chmelová
zobrazit profil Michal Zácha
Michal Zácha
zobrazit profil Jaroslav Malý
Jaroslav Malý
zobrazit profil Jiří Oberfalzer
Jiří Oberfalzer
zobrazit profil Jiří Hlavatý
Jiří Hlavatý
zobrazit profil Jana Mračková Vildumetzová
Jana Mračková Vildumetzová
zobrazit profil Marcel Chládek
Marcel Chládek