Filip Matějka

Filip Matějka

Datum narození: 27. 6. 1980
Profese: ekonom, matematik, vědec, výzkumný pracovník
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Ekonom Filip Matějka se stal jedním z adeptů na post ministra průmyslu a obchodu ve vládě Petra Fialy, a to poté, co se starosta Dolních Břežan Věslav Michalik kvůli podnikání své rodiny nominace vzdal.

Vystudoval fyziku na Univerzitě Karlově v Praze. Doktorát z aplikované matematiky Filip Matějka získal na Princetonské univerzitě v USA. Zde přednášel nositel Nobelovy ceny za ekonomii Christopher Sims, který poprvé, tedy roku 2003, popsal teorii racionální nepozornosti. Filip Matějka se začal věnovat jejímu rozvoji.

FILIP MATĚJKA - ROZHOVOR PRO PROSTOR X

Jde o teorii, která v sobě spojuje klasickou ekonomii s behaviorální ekonomií, popisuje lidské chyby při rozhodování. Filip Matějka se věnuje výzkumu, ve kterém zapojuje tuto teorii do běžných ekonomických a sociologických modelů. Snaží se popsat, jak se chovají lidé při svém rozhodování, jaké informace zohledňují a jaké naopak opomíjejí.

Filip Matějka dostal Cenu Neuron

Roku 2010 začal Filip Matějka působit jako výzkumný pracovník Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Záhy se stal členem akademického sboru CERGE-EI, společného pracoviště Univerzity Karlovy a AV ČR.

V roce 2015 byl Filip Matějka jako první Čech vybrán Evropskou radou pro výzkum mezi sedm evropských ekonomů, kteří na další rozvoj svého dosavadního výzkumu získali grant ERC. Rok nato převzal od Nadačního fondu Neuron na podporu vědy Cenu Neuron pro mladé vědce v oboru společenské vědy.

Koncem listopadu 2021 se Filip Matějka stal adeptem na ministra obchodu a průmyslu ve vládě Petra Fialy (ODS), a to poté, co se nominace vzdal starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Učinil tak v souvislosti s informacemi médií o podnikání své rodiny.

O FILIPU MATĚJKOVI ČTĚTE ZDE>>

Filip Matějka je ženatý a má dva syny.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Jan Kovář
Jan Kovář
zobrazit profil Anna Kadeřávková
Anna Kadeřávková
zobrazit profil Iris Annabel Goldsmithová
Iris Annabel Goldsmithová
zobrazit profil Meta Golding
Meta Golding
zobrazit profil Radka Fišarová
Radka Fišarová
zobrazit profil Jan Žižka
Jan Žižka
zobrazit profil Vanda Hybnerová
Vanda Hybnerová
zobrazit profil Richard Jarůšek
Richard Jarůšek