Vladimír Dlouhý

Datum narození: 31. 7. 1953
Místo narození: Praha
Profese: ekonom, exministr, 4. prezident Hospodářské komory ČR
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Ekonom Vladimír Dlouhý, bývalý člen KSČ, vystřídal řadu politických postů. Byl mj. ministrem hospodářství ČSFR či šéfem resortu průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause.

Absolvoval obor ekonomicko-matematické výpočty na Vysoké škole ekonomické v Praze. Poté Vladimír Dlouhý studoval MBA na Katolické univerzitě v Lovani v Belgii, které však vzhledem k požadavku vrátit se po roce do ČSSR nedokončil.

VLADIMÍR DLOUHÝ NA REFLEX.CZ

Dlouhý zakládal Prognostický ústav

V letech 1980 až 1982 vystudoval na Karlově univerzitě postgraduálně obor matematická statistika a pravděpodobnost. V roce 1980 Vladimír Dlouhý zahájil aspirantské studium na VŠE v Praze, kde též přednášel, a v roce 1983 získal titul kandidáta věd.

V roce 1984 byl Vladimír Dlouhý zakládajícím členem Kabinetu prognóz ČSAV, který se později přeměnil na Prognostický ústav, kde se z výzkumného pracovníka vypracoval na náměstka ředitele. V té době publikoval jak doma, tak v zahraničí. Poté přednášel na řadě škol.

Z politiky Dlouhý odešel kvůli skandálu

Od roku 1978 do prosince po Sametové revoluci 1989 byl Vladimír Dlouhý členem KSČ. Po volbách roku 1990 zasedl do křesla ve Sněmovně lidu Federálního shromáždění a stal se federálním ministrem hospodářství ČSFR.

Na podzim 1991 Vladimír Dlouhý vstoupil do ODA a byl zvolen jejím místopředsedou. Po volbách 1992 získal post ministra průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause. Ve volbách 1996 se dostal do Sněmovny.

V červnu roku 1997 Vladimír Dlouhý odešel ze všech vládních i politických funkcí, a to kvůli sponzorskému skandálu své strany, na němž se podílel.

Vladimír Dlouhý na Hrad nechtěl

V červnu 2012 Vladimír Dlouhý sdělil, že zabojuje o prezidentský úřad. Nezískal však dostatek podpisů. To již působil v soukromé sféře, mj. jako mezinárodní poradce nadnárodní investiční banky Goldman Sachs či v řadě správních a dozorčích rad.

V květnu 2014 byl Vladimír Dlouhý zvolen prezidentem Hospodářské komory ČR. V říjnu 2019 se o něm prezident Miloš Zeman zmínil jako o jednom z možných kandidátů na post hlavy českého státu. Kandidovat ve volbách 2023 se nerozhodl.

Mezi koníčky Vladimíra Dlouhého patří hudba, historie a sport, především lyžování, golf, cyklistika a běhání.

Vladimír Dlouhý je podruhé ženatý. Z prvního manželství má syna Štěpána a dceru Markétu.

 

 

Články o celebritě

Fiala na Filipínách vzpomínal na Baťu. Prezident ho vítal s poctami, řešili i Tchaj-wan Fiala na Filipínách vzpomínal na Baťu. Prezident ho vítal s poctami, řešili i Tchaj-wan České firmy mohou Filipínám nabídnout inovativní a efektivní řešení například v oblasti letectví, ob... číst článek
Smetánka slavila: Havlová, Pekarová i premiér Slovenska na koncertě k výročí založení Česka Smetánka slavila: Havlová, Pekarová i premiér Slovenska na koncertě k výročí založení Česka Den plný politických sešlostí dnes zakončil slavností koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu... číst článek
Vláda schválila strop na ceny elektřiny a plynu i pro velké firmy. Síkela: Konečně budou mít jistotu Vláda schválila strop na ceny elektřiny a plynu i pro velké firmy. Síkela: Konečně budou mít jistotu Vláda dnes schválila zastropování cen elektřiny a plynu i pro velké firmy. Ty budou v příštím roce p... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Martin Škorpík
Martin Škorpík
zobrazit profil Miloslav Janulík
Miloslav Janulík
zobrazit profil Vojtěch Pikal
Vojtěch Pikal
zobrazit profil Pavel Pustějovský
Pavel Pustějovský
zobrazit profil Dita Charanzová
Dita Charanzová
zobrazit profil Soňa Kodetová
Soňa Kodetová
zobrazit profil Miluše Horská
Miluše Horská
zobrazit profil Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil