Donald Tusk

Datum narození: 22. 4. 1957
Místo narození: Gdaňsk, Polsko
Výška: 174 cm
Profese: předseda Evropské rady
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Donald Tusk je polský politik a od prosince 2014 předseda Evropské rady. V letech 2007–2014 působil jako nejdéle sloužící předseda vlády třetí Polské republiky.

Donald Tusk spoluzakládal politickou stranu Liberálně demokratický kongres, která měla kořeny v polské Solidaritě. V roce 1990 se stal jejím předsedou. V březnu 1994 se sloučila s Demokratickou unií  a vznikla Unie Svobody. Tusk se stal místopředsedou strany.

V roce 2001 se Unie Svobody sloučila se stranou Akcja Wyborcza Solidarność pod novým názvem Občanská platforma. Po volbách ve stejném roce se stala největší opoziční silou a Donald Tusk byl zvolen místopředsedou polského Sejmu a v roce 2003 i předsedou strany.

V roce 2005 Donald Tusk kandidoval v prezidentských volbách, ve kterých nakonec zvítězil Lech Kaczyński. V roce 2007 Občanská platforma s Donaldem Tuskem v čele zvítězila ve volbách a vítězství zopakovala i v roce 2011. V roce 2014 byl Tusk nejdéle sloužícím polským premiérem od roku 1989.

Donald Tusk byl 30. srpna 2014 na summitu EU jmenován předsedou Evropské rady. Stal se tzv. evropským prezidentem a 9. září 2014 podal i s celou polskou vládou demisi. V prosinci 2014 převzal funkci šéfa Rady.

Vše o Donaldu Tuskovi čtěte zde

 

Články o celebritě

Experti o budoucnosti Visegrádu: Výhra Babiše? Poláci by o V4 ztratili zájem! Experti o budoucnosti Visegrádu: Výhra Babiše? Poláci by o V4 ztratili zájem! V podpoře Ukrajiny není visegrádská čtyřka jednotná. Ačkoliv se premiéři snažili vystupovat celistvě... číst článek
Top momenty summitu V4: Vypískaný Fico, napětí na tiskovce a úprk k prezidentům Top momenty summitu V4: Vypískaný Fico, napětí na tiskovce a úprk k prezidentům Nikdy nebyly názory uvnitř Visegrádské skupiny (V4) tak rozdílné, jako nyní. Ukázala to úterní schůz... číst článek
Fiala hostil summit zemí V4. Fica dav vypískal, v názorech na Ukrajinu se premiéři neshodli Fiala hostil summit zemí V4. Fica dav vypískal, v názorech na Ukrajinu se premiéři neshodli Do pražského Lichtenštejnského paláce se dnes sjeli premiéři Slovenska, Polska a Maďarska na jednání... číst článek

Další Politici

zobrazit profil John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
zobrazit profil Jitka Chalánková
Jitka Chalánková
zobrazit profil Jiří Milek
Jiří Milek
zobrazit profil Stanislav Berkovec
Stanislav Berkovec
zobrazit profil Tomáš Hüner
Tomáš Hüner
zobrazit profil Tomáš Zdechovský
Tomáš Zdechovský
zobrazit profil Tomáš Czernin
Tomáš Czernin
zobrazit profil Igor Matovič
Igor Matovič