Jozef Síkela

Jozef Síkela

Datum narození: 17. 6. 1967
Profese: ekonom, bankéř, manažer
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Bankéř Jozef Síkela se v prosinci 2021 stal ministrem průmyslu a obchodu, a to poté, co se kvůli spekulacím o svém podnikání nominace vzdal Věslav Michalik.

Kariéru Jozef Síkela započal po absolvování Vysoké škole ekonomické, když se v roce 1991 připojil k Bank Austria Creditanstalt. Od roku 2001 pak působil v několika společnostech rakouské Erste Group.

Do roku 2006 byl Jozef Síkela ředitelem korporátního programu v České spořitelně, poté se přesunul do ukrajinské větve Erste Bank jako zástupce jejího CEO. V roce 2009 postoupil do funkce výkonného ředitele.

Jozef Síkela se stal bankéřem roku 2013

V roce 2010 se Jozef Síkela stal CEO Slovenské spořitelny. Pod jeho vedením byla banka oceněna společností Deloitte jako nejcennější slovenská značka. Během čtyř let jeho působení pak byla třikrát vyhlášena slovenskou bankou roku.

Roku 2013 Jozef Síkela obdržel cenu slovenského bankéře roku a zároveň se umístil mezi nejlepšími pěti slovenskými manažery.

Síkela byl v představenstvu Erste Group

Díky svým úspěchům byl Jozef Síkela povýšen do představenstva celé Erste Group. Pozici opustil po výměně generálního ředitele v roce 2019 a pro skupinu pracoval jako externí poradce do konce roku 2020.

V lednu 2021 začal Jozef Síkela působit v investiční skupině Prime Fund, v níž je společníkem.

Koncem listopadu 2021 se Jozef Síkela stal kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu ve vládě Petra Fialy (ODS). Rozhodlo tak hnutí STAN poté, co se nominace vzdal Věslav Michalik, a to kvůli spekulacím o rodinném podnikání. Jozef Síkela byl ministrem jmenován 17. prosince 2021.

 

Články o celebritě

Vláda z tendru na Dukovany vyřadila uchazeče z USA: Zbývají už jen dva, mohou postavit až 4 bloky v ČR Vláda z tendru na Dukovany vyřadila uchazeče z USA: Zbývají už jen dva, mohou postavit až 4 bloky v ČR Vláda ve středu rozhodla, že k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Česk... číst článek
Jednání Fialovy vlády: Rozhodne o přidání peněz na školství a chce zavést registr lobbistů Jednání Fialovy vlády: Rozhodne o přidání peněz na školství a chce zavést registr lobbistů Stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelism... číst článek
Síkelův nákup až za 5 miliard Kč v době úspor: Stát dokončil převzetí sítě plynovodů NET4GAS Síkelův nákup až za 5 miliard Kč v době úspor: Stát dokončil převzetí sítě plynovodů NET4GAS Státní podnik ČEPS dokončil nákup a převzetí společnosti NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje r... číst článek

Další Finančníci

zobrazit profil Daniel Farnbauer
Daniel Farnbauer
zobrazit profil Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
zobrazit profil Tomáš Petera
Tomáš Petera
zobrazit profil David Radiměřský
David Radiměřský
zobrazit profil Daniel Bezoušek
Daniel Bezoušek
zobrazit profil Nora Mojsejová
Nora Mojsejová
zobrazit profil Vladimír Železný
Vladimír Železný
zobrazit profil Adrian Pituch
Adrian Pituch