Vratislav Kulhánek

Datum narození: 20. 11. 1943
Přezdívka: Luboš
Místo narození: České Budějovice
Profese: ekonom, manažer
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Ekonom Vratislav Kulhánek, bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, neuspěl v prezidentských volbách 2018, v nichž kandidoval za obnovenou ODA.

Absolvent VŠE a European Business School v Praze Vratislav Kulhánek, který poté pracoval mj. v českokrumlovském Okresním stavebním podniku, byl od roku 1987 evidován jako kandidát StB a o rok později jako agent s krycím jménem Luboš. Ekonom spolupráci s tajnou službou odmítl a na základě svědectví bývalých pracovníků StB bylo jeho jméno soudem očištěno.

VRATISLAV KULHÁNEK - VOLIČ JIŘÍHO DRAHOŠE

Po ředitelování ve společnosti Robert Bosch České Budějovice přešel Vratislav Kulhánek do automobilky Škoda Auto, kde v nejvyšších manažerských funkcích strávil deset let, tedy do roku 2007. V té době působil také jako prezident Sdružení automobilového průmyslu a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Mezi roky 2004 a 2008 stál v čele Českého svazu ledního hokeje.

V červenci 2005 se Vratislav Kulhánek stal společníkem poradenské firmy Industrial Advisors, v listopadu 2007 předsedou správní rady společnosti AAA Auto, dále pak prezidentem Czech Institute of Directors a též členem výboru Asociace exportérů. Od roku 1993 střídal pozice v statutárních orgánech Pojišťovny Kooperativa. Dříve působil mj. ve správní radě UK v Praze.

Pro vstup do politiky se ekonom a úspěšný manažer Vratislav Kulhánek, jenž byl v letech 1968 až 1970 členem KSČ, rozhodl v třiasedmdesáti letech, kdy oznámil svou kandidaturu do prezidentských voleb 2018, a to pod hlavičkou vzkříšené Občanské demokratické aliance. ODA, vedená Pavlem Sehnalem, jehož prý Vratislav Kulhánek zná z parkoviště, mu slíbila jak potřebných padesát tisíc podpisů pro nominační petici, tak finanční podporu. V prezidentských volbách 2018 nepostoupil do druhého kola. Z devíti kandidátů skončil poslední.

Zálibou Vratislava Kulhánka se staly automobilové závody. V 70. letech 20. století jezdil se Škodou 110 R v závodech jako spolujezdec. Hrával první ligu ve volejbale a rád běhal. Ani v pokročilém věku nepřestal s tenisem.

O VRATISLAVU KULHÁNKOVI ČTĚTE ZDE>>

Vratislav Kulhánek je rozvedený. V prvním manželství se mu narodily dvě dcery. Jeho partnerkou je někdejší manažerka v dřevařském průmyslu, jednatelka nadnárodní firmy Bohuslava Bračíková, která má již dospělou dceru.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 NAJDETE ZDE>>

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Andre Young - Dr. Dre
Andre Young - Dr. Dre
zobrazit profil Boris Johnson
Boris Johnson
zobrazit profil Jozef Halász
Jozef Halász
zobrazit profil Paul McCartney
Paul McCartney
zobrazit profil Tomáš Richter
Tomáš Richter
zobrazit profil Tony Shalhoub
Tony Shalhoub
zobrazit profil Saša Rašilov
Saša Rašilov
zobrazit profil Šárka Ullrichová
Šárka Ullrichová