Ján Slota

Ján Slota

Datum narození: 14. 9. 1953
Místo narození: Lietavská Lúčka
Profese: Politik
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Dlouholetý předseda Slovenské národní strany a primátor Žiliny Ján Slota proslul vedle své hrubosti také skandály. Přesto slovenští voliči v březnu 2016 opět Slovenskou národní stranu podpořili. Získala 15 poslanců, Ján Slota už mezi nimi není.

Ján Slota je inženýrem, báňským technikem. Emigroval sice v roce 1971 do Rakouska, posléze se však Vrátil. Zřejmě mu v Rakousku hořela půda pod nohama. V 80. letech 20. století pracoval v Prefmontě Bratislava, několikrát od funkcionářů získal ocenění nejlepší pracovník.

Po roce 1989 stál u zrodu Slovenské národní strany (SNS). Ta ideologicky navazovala na Slovenskou národní stranu, která od roku 1871 hrála roli ve slovenském obrození. Roku 1938 splynula s Hlinkovou slovenskou lidovou stranou, která v čele s Jozefem Tisem nechvalně proslula za Slovenského státu v období 2. světové války. Slovensko bylo spojencem hitlerovského Německa.

Ján Slota se hned v roce 1990 stal za SNS poslancem. Mandát mnohokrát obhájil, byl primátorem Žiliny. Roku 1994 se SNS stala vládní stranou a Ján Slota straně poprvé předsedal. Strana se pod jeho vedením projevovala jako nacionální slovenský subjekt, vyhraněný zvlášť ve vztahu k Maďarům. Bývá označována za extrémní. Později na stejnou strunu úspěšně udeřil Marián Kotleba.

V roce 1999 Ján Slota veřejně navrhoval nasednout do tanků a vyrazit na Budapešť. Ján Slota často kritizoval národnostní menšiny, nevybíravě se obouval také do novinářů a vůbec do všech, kteří mu zkřížili cestu. Vymýšlel zvláštní stát pro Romy, mnohé jeho výroky byly hrubé a zaváněly rasismem. Ján Slota SNS předsedal přes vnitřní partajní rozpory po dvě období. Předsedou SNS byl v letech 1994-99 a 2003-12.

Ján Slota bývá často viděn v luxusu, ačkoli podle svých majetkových přiznání příliš majetný není. Je však známo, že se věnuje jachtingu, sportovnímu létání, spekulovalo se, zda mu jachta a letadlo patří. Čelil i trestnímu oznámení pro krácení daně. Často se ocitne v nabouraných autech a byl i v podezření, že znásilnil nezletilé dívky.

Ján Slota je od listopadu 2004 potřetí ženatý. Má tři dospělé syny a dceru.

 

Další Politici

zobrazit profil Jana Maláčová
Jana Maláčová
zobrazit profil Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
zobrazit profil Radek Vondráček
Radek Vondráček
zobrazit profil Martin Tesařík
Martin Tesařík
zobrazit profil Eva Zamrazilová
Eva Zamrazilová
zobrazit profil Milan Hnilička
Milan Hnilička
zobrazit profil Jan Zahradník
Jan Zahradník
zobrazit profil Vratislav Mynář
Vratislav Mynář