Roman Bělor

Roman Bělor

Datum narození: 9. 8. 1958
Místo narození: Praha
Profese: politik hnutí STAN, manažer, ředitel festivalu Pražské jaro
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Člen hnutí STAN Roman Bělor coby ředitel festivalu Pražské jaro v parlamentních volbách 2021 získal poslanecký mandát. Zvolen byl v Praze.

Absolvoval České vysoké učení v Praze a poté pracoval v technicko-ekonomické oblasti. Po Sametové revoluci 1989 se Roman Bělor začal věnovat managementu kultury.

Působil jako manažer a posléze ředitel Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Roku 2001 se Roman Bělor stal šéfem festivalu Pražské jaro. Lásku ke klasické hudbě zdědil po otci, jenž byl profesionálním zpěvákem - barytonistou.

Bělorovi pomohly preferenční hlasy

Na svém kontě má Roman Bělor významná ocenění, která mu udělil francouzský ministr kultury, a to Rytířský řád umění a literatury (1995) a Důstojnický řád umění a literatury (2001).

Člen hnutí STAN Roman Bělor se v parlamentních volbách 2021 díky preferenčním hlasům z jedenácté příčky pražské kandidátky koalice Piráti a Starostové vyhoupl na pátou a získal křeslo ve Sněmovně.

Hnutí STAN Romanu Bělorovi, jak uvedl ve svém předvolebním profilu, „vyhovuje celým spektrem názorů a hodnot, které prosazuje a jednoznačně proevropskou a euroatlantickou orientací“.

Roman Bělor má dvě dospělé děti.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Petr Kajnar
Petr Kajnar
zobrazit profil Jan  Foldyna
Jan Foldyna
zobrazit profil Jiří Petrášek
Jiří Petrášek
zobrazit profil Ondřej Feber
Ondřej Feber
zobrazit profil Dominik Volek
Dominik Volek
zobrazit profil Markéta Vaňková
Markéta Vaňková
zobrazit profil Kristína Herczegová
Kristína Herczegová