Vladimír Balaš

Vladimír Balaš

Datum narození: 20. 4. 1959
Místo narození: Prostějov
Profese: politik hnutí STAN, 21. ministr školství, právník, pedagog
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Politik hnutí STAN Vladimír Balaš se ve volbách 2021 stal poslancem. V červnu 2022 jej prezident jmenoval ministrem školství. Na post se v dubnu 2023 rozhodl rezignovat.

Právník Vladimír Balaš, odborník na mezinárodní právo veřejné a srovnávací právo ústavní, byl mj. ředitelem Ústavu státu a práva Akademie věd ČR a v 1993 až 1999 děkanem Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Podílel se na řadě odborných publikací.

O VLADIMÍRU BALAŠOVI ČTĚTE ZDE>>

Dvě funkční období Vladimír Balaš zastupoval Česko v Committee for Constitutional and Legal matters FAO (Potravinářská a zemědělská organizace Spojených národů). Roku 2017 se stal místopředsedou Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře ČR.

ODS Vladimír Balaš vyměnil za STAN

V komunálních volbách 1994 Vladimír Balaš coby nestraník za ODS zasedl do Zastupitelstva města Plzně. V něm setrval do roku 1998.

V senátních volbách 2014 Vladimír Balaš neuspěl s kandidaturou do horní komory za TOP 09 a hnutí STAN v obvodu č. 21 - Praha 5. Nepostoupil ani do druhého kola.

Balašovi pomohly preferenční hlasy

V parlamentních volbách 2021 Vladimír Balaš kandidoval již coby člen hnutí STAN. Díky preferenčním hlasům se ze sedmé příčky pražské kandidátky koalice Piráti a Starostové dostal na třetí a získal křeslo v dolní komoře.

V druhé polovině června 2022 dostal Vladimír Balaš nabídku stát se ministrem školství po Petru Gazdíkovi, který na tento post rezignoval kvůli svým kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem podezřelým v kauze Dozimetr.

Tehdejší prezident Miloš Zeman Vladimíra Balaše šéfem resortu jmenoval 29. června 2022. V dubnu 2023 se rozhodl ministerskou funkci opustit, a to kvůli problémům po těžkém covidu

 

Články o celebritě

Ministr školství Bek má velké plány, vydrží ve funkci? „Zapomněl na učitele,“ říkají experti Ministr školství Bek má velké plány, vydrží ve funkci? „Zapomněl na učitele,“ říkají experti Nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN) nastoupil do funkce v době, kdy se na středních školách pro... číst článek
Pavel jmenoval dva ministry: Bek do čela školství, nováček Dvořák promluvil o „porážce Putina“ Pavel jmenoval dva ministry: Bek do čela školství, nováček Dvořák promluvil o „porážce Putina“ Prezident Petr Pavel dnes pověřil Mikuláše Beka řízením ministerstva školství a jmenoval Martina Dvo... číst článek
Bek ministrem školství, Dvořák do čela resortu pro evropské záležitosti. Vedení STAN posvětilo rošádu Bek ministrem školství, Dvořák do čela resortu pro evropské záležitosti. Vedení STAN posvětilo rošádu Hnutí STAN navrhne do funkce ministra školství dosavadního ministra pro evropské záležitosti Mikuláš... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Rudolf Špoták
Rudolf Špoták
zobrazit profil Petr Robejšek
Petr Robejšek
zobrazit profil Michal Zuna
Michal Zuna
zobrazit profil Ilona Mauritzová
Ilona Mauritzová
zobrazit profil Jindřich Florián
Jindřich Florián
zobrazit profil Josef Mladý
Josef Mladý
zobrazit profil Jaroslav Malý
Jaroslav Malý
zobrazit profil Ladislav Chlupáč
Ladislav Chlupáč