Tomáš Czernin

Datum narození: 4. 3. 1962
Místo narození: Plzeň
Profese: šlechtic, 3. senátor za Jičín
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Šlechtic Tomáš Czernin ve volbách 2022 obhájil křeslo v horní komoře, do něhož usedl v roce 2016.

Tomáš Czernin je pokračovatelem šlechtického rodu Czerninů, patří do jeho vinořské větve. Pečuje o majetek, pracuje jako lesník a zemědělec.

TOMÁŠ CZERNIN - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Czernin je majitelem zámku a pozemků

Jakožto dědic má Tomáš Czernin spoustu práce. Spravuje rodinné tradice a působí v Dymokurech mezi Nymburkem a Jičínem. Je majitelem dymokurského zámku a pozemků.

Celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin má čtyři sourozence. Jeho strýc Jaroslav Lobkowicz je poslancem. Czerninové mají asi 150 mužských potomků, roztroušených po celém světě.

Protože šlechta byla před rokem 1989 v nelichotivém postavení režimem potírané třídy, musel se Tomáš Czernin živit ve stavebnictví.

Czernin s rodinou bydlel v pivovaru

V roce 1990 odešel za manželkou Ursulou Pirringer do Vídně, ale už po dvou letech se vrátil do Československa. Oba jsou činí v řádu Severénního řádu maltézských rytířů.

Mají spolu také čtyři děti, všechny se narodily v 90. letech 20. století. Než se rodina do opravovaného dymokurského zámku v roce 1998 mohla nastěhovat, bydlela v areálu bývalého pivovaru.

O TOMÁŠI CZERNINOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 2014 se Tomáš Czernin stal místostarostou obce Dymokury za TOP 09, tuto funkci vykonával už po roce 1998 jako nestraník za KDU-ČSL. Do TOP 09 vstoupil v roce 2009.

V senátních volbách 2016 Tomáše Czernina podpořila vedle TOP 09 také KDU-ČSL a STAN. Soupeřem mu byl úřadující senátor Josef Táborský z ČSSD a bývalý ministr zdravotnictví Vladimír Dryml za Úsvit.

Ve volbách Tomáš Czernin uspěl a usedl do horní komory za obvod č. 37 - Jičín, roku 2017 se stal místopředsedou TOP 09 a roku 2019 se o něm začalo spekulovat jako o adeptovi na post šéfa strany.

Do senátních voleb 2022 Tomáše Czernina vyslala TOP 09 v rámci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) post v horní komoře obhájit, což se mu porařilo.

 

 

Články o celebritě

Forejt o urně Schwarzenberga: Překvapivý důvod zpopelnění. A na pohřeb přijde Zeman Forejt o urně Schwarzenberga: Překvapivý důvod zpopelnění. A na pohřeb přijde Zeman Viděli jste někdy platební terminál pár kroků od rakve? Stovky lidí, kteří se včera přišly naposledy... číst článek
První den rozloučení se Schwarzenbergem: Dav lidí a žádná pompa První den rozloučení se Schwarzenbergem: Dav lidí a žádná pompa Lidé klečící před rakví, fronty a rakev zabalená v schwarzenberském praporu. Tak to včera vypadalo v... číst článek
Skandál v Senátu: Senátorka na koberečku kvůli romským dětem. „Ostuda a rasismus,“ bouří politici Skandál v Senátu: Senátorka na koberečku kvůli romským dětem. „Ostuda a rasismus,“ bouří politici Rasistická vyjádření politiků jsou nepřijatelná. Dělit děti podle příslušnosti k menšině je nepřípus... číst článek

Další Politici

zobrazit profil Matěj Ondřej Havel
Matěj Ondřej Havel
zobrazit profil Jan Kuchař
Jan Kuchař
zobrazit profil Zdeněk Nytra
Zdeněk Nytra
zobrazit profil Jiří Haramul
Jiří Haramul
zobrazit profil Jiří Kohoutek
Jiří Kohoutek
zobrazit profil Milan Chovanec
Milan Chovanec
zobrazit profil John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
zobrazit profil Josef Nétek
Josef Nétek