Daniela Kovářová

Daniela Kovářová

Datum narození: 17. 11. 1964
Místo narození: Ostrava
Profese: 6. senátorka za obvod Plzeň-město, právnička
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Daniela Kovářová, od května 2009 do července 2010 ministryně spravedlnosti, v senátních volbách 2022 získala křeslo v horní komoře za obvod č. 7 - Plzeň-město.

Po gymnáziu v rodné Ostravě Daniela Kovářová, rozená Šindlerová, absolvovala Právnickou fakultu J. E. Purkyně v Brně (v současnosti Masarykova univerzita). V letech 1987 až 1989 byla kandidátkou KSČ.

KOVÁŘOVÁ ZNEVÁŽILA SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ

Ve vládě Kovářová byla za Fischera

Poté Daniela Kovářová pracovala v advokacii. V letech 1990 až 2008 měla AK v Plzni, která se specializovala na trestní a rodinné právo. Byla šest let předsedkyní Sekce pro trestní právo a obhajobu České advokátní komory (ČAK) a tři roky šéfkou Výboru pro výchovu a vzdělávání ČAK. Od května 2008 do února 2011 vedla Justiční akademii.

Od května 2009 do července 2020 Daniela Kovářová zastávala post ministryně spravedlnosti ve vládě Jana Fischera. Poté se vrátila do advokacie. Začala se též věnovat přednášení a pedagogické činnosti. Učila na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů a od roku 2017 vyučuje v Ústavu práva a právní vědy.

Kovářová se stala Právníkem roku 2016

Vedla časopis Rodinné listy, jehož se roku 2017 stala šéfkou redakční rady. V oboru rodinného práva Daniela Kovářová získala ocenění Právník roku za rok 2016. V roce 2018 založila Unii rodinných advokátů a začala vést sekci rodinného práva ČAK.

Během koronavirové pandemie se Daniela Kovářová zapojila do veřejné činnosti. Mj. roku 2021 založila skupinu Covid a právo.

Od roku 1995 členka Mensy ČR Daniela Kovářová je též členkou Obce spisovatelů a také Střediska západočeských spisovatelů.

V senátních volbách 2022 Daniela Kovářová kandidovala jako nezávislá v obvodu č. 7 - Plzeň-město. Postoupila do druhého kola, v němž získal křeslo v horní komoře.

O DANIELE KOVÁŘOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Daniela Kovářová je vdaná. S manželem Martinem Kovářem, ředitelem nábytkářské firmy Jitona, má dvě dospělé děti: dceru Janu a syna Jana.

 

Další Politici

zobrazit profil Alena Gajdůšková
Alena Gajdůšková
zobrazit profil Zdeněk Papoušek
Zdeněk Papoušek
zobrazit profil Radek Koten
Radek Koten
zobrazit profil Eva Kislingerová
Eva Kislingerová
zobrazit profil Lukáš Kolářík
Lukáš Kolářík
zobrazit profil Václav Láska
Václav Láska
zobrazit profil Vladimíra Lesenská
Vladimíra Lesenská